Audi e-tron nousi Tekniikan Maailman sähköautojen talvivertailun 2020 voittajaksi. Audi on aikaisemmin voittanut mm. polttomoottoriautojen Talviauto-vertailun vuosina 2017 Audi Q2 -mallilla (jaettu ykköstila Volvon kanssa) ja nelivetoisten autojen vertailuvoiton se vei vuonna 2016 Audi A4 quattro -mallilla.

Audi e-tronin loppuarvostelussa todetaan seuraavasti: ”Audi ansaitsee sähköautojen talvivertailun voiton ennen kaikkea tasaisella suorituksella. Parhaimmillaan Audi on maantieajossa, ja eteneminen on odotetusti kympin arvoista.” Arvostelussa mainitaan myös, että ”Audi e-tron on loistava talviauto, sillä se päihittää monissa ominaisuuksissa polttomoottoriautot mennen tullen.” 

Vertailussa todetaan, että Audi e-tronin maantieominaisuudet ovat tasolla, johon harva polttomoottoriauto yltää. Audin alusta ja ohjaus toimivat loistavasti yhteen. Mutkamäessä ja lumiradalla e-tronille tuli arvosana erinomainen. Audi e-tron sai erinomaiset arvosanat myös jarrupoljintuntumasta, käytöksestä kaarrejarrutustilanteessa ja nousukyvyssä.

Audi e-tron sai ainoana täyssähköautona viisi tähteä. Audi e-tron ansaitsi täydet kymmenen pistettä talviajosta maantiellä ja etenemiskyvystä. Tämän lisäksi neljästä osa-alueista Audi sai yhdeksän pistettä. Audin yleisarvosanaksi muodostui erinomainen 8,8.

Tekniikan Maailma toteaa: ”Sähköautojen talvivertailun voittaja ei ole läheskään täydellinen talviauto. Ainakaan vielä. Se on kuitenkin niin hyvä, ettei parempaa vaihtoehtoa välttämättä löydy ainakaan edellisessä numerossa ilmestyneen polttomoottoriautojen vertailun kärkipäästä.”

Tekniikan Maailman täyssähköautojen talvivertailu ja talviominaisuuksien vertailu

Perinteisesti Tekniikan Maailman talvivertailuun kootaan eri merkeiltä menneen vuoden merkittävimmät uutuudet koko- ja hintaluokasta riippumatta. Mukaan pyritään saamaan suosituimmat moottori-, vaihteisto- ja varusteversiot. Viime vuoden tapaan tänä vuonna vertailutestissä oli kaksi ryhmää: perinteiset polttomoottoriautot ja täyssähköautot. Täyssähköautojen vertailuryhmässä oli 6 autoa ja autojen hintahaarukka asettui noin 30 000 ja 90 000 euron välille (alkaen hinta).

Tekniikan Maailman täyssähköautojen talvivertailun rakenne on tuttu perinteisten polttomoottoriautojen talvivertailusta. Poikkeuksena ovat lämmityslaitteen, kylmäkulutuksen ja toimintamatkan arvostelut. Hinnalle ei ole asetettu tarkkaa rajaa. Tuloksia ja autojen ominaisuuksia käsitellään mm. talvisen maantieajon, liukkaan kelin hallittavuuden, jarrutusominaisuuksien, etenemiskyvyn, sähkönkulutuksen, toimintamatkan, lämpenemisnopeuden, sähkölämmittimien sekä valojen ja näkemisen osalta.

Audi e-tron

Audi e-tron on TM Talvisähköauto 2020 -vertailun voittaja

Audi e-tron on Audin ensimmäinen täyssähköinen sarjatuotantomalli. Täyssähköinen SUV toimii kahdella sähkömoottorilla, jotka tuottavat 265 kW:n (boost toiminnolla 300 kW) huipputehon ja 561 Nm:n (boost toiminnolla 664 Nm) maksimiväännön. Audi e-tron 55 quattron akun kokonaiskapasiteetti on 95 kWh ja nettokapasiteetti on 86,5 kWh. Uuden sukupolven sähköinen quattro-nelivetojärjestelmä takaa erinomaisen pidon ja dynamiikan. Audi e-tronin toimintamatka yhdellä latauksella on jopa 436 km (WLTP).

Suomessakin Audi e-troniin tulee saataville tänä vuonna toinen moottorivaihtoehto. Uusi e-tron 50 quattro tarjoaa 230 kW tehoa ja 540 Nm vääntöä. Audi e-tron 50 quattro kiihtyy 0–100 km/h 6,8 sekunnissa ja voi saavuttaa 190 km/h maksiminopeuden. Akusto on noin 120 kg kevyempi kuin sisarmallissa ja sen kokonaiskapasiteetti on 71 kWh (nettokapasiteetti 64,7 kWh). Audi e-tron 50 quattron toimintamatka on jopa 336 kilometriä.

Suomessa Audi e-tron -mallisto täydentyy pian uudella Audi e-tron Sportbackillä. Audi myös jatkaa systemaattisesti mallistonsa sähköistämistä. Juuri esitellyt uudet Audi e-tronin ja Audi e-tron Sportbackin S-mallit saapuvat markkinoille puolestaan kolmen sähkömoottorin yhdistelmällä, joista kaksi on sijoitettu taka-akselille. Ne tuottavat boost-toiminnolla yhdessä 370 kW tehon ja 973 Nm vääntömomentin. Voimalinjan älykäs hallinta nostaa auton turvallisuuden ja erityisesti dynaamisen käsittelyn aivan uudelle tasolle.

Audi e-tron -mallisto tarjoaa tilavuutta ja mukavuutta, yhdistettynä korkealuokkaisiin materiaaleihin ja hienoon käsityöhön. Kaikissa Audi e-tron -malleissa on myös kattavat liitettävyyspalvelut kuten reittisuunnittelijalla varustettu navigaatiojärjestelmä, joka kertoo sopivat reitit ja latausasemat sekä älypuhelimella tehtävä kauko-ohjaus. 

Audin ensimmäinen täyssähköauto Audi e-tron valittiin IL Vuoden Auto Suomessa 2020 -äänestyksen voittajaksi isot katumaasturit -sarjassa. Audi e-tron saavutti myös finaalipaikan Vuoden Auto Suomessa 2020 -kilpailussa ainoana täyssähköautona.

Audi e-tron -malliston hinnat alkavat 88 207,18 eurosta.

Audi e-tron on TM Talvisähköauto 2020 -vertailun voittaja

TM Talvisähköautojen vertailu 2020 on luettavissa kokonaisuudessaan Tekniikan Maailman numerosta 5/2020.