Oletko hankkimassa perheautoa? Perheauton valitsemiseen kannattaa käyttää aikaa, jotta löydät juuri omalle perheellesi parhaiten sopivan auton. Listasimme vinkkejä, jotka auttavat auton valitsemisessa.

Ensimmäinen askel autoa valittaessa on päättää, mitä autolta vaaditaan ja minkä hintaluokan autoa etsitään. Kannattaa rajata vaihtoehtoja myös sen mukaan, etsitkö uutta vai käytettyä autoa, tai onko toiveissasi esimerkiksi sähköauto.

Kun hintaluokka ja muut pääpiirteet ovat tiedossa, alkaa varsinainen tutkimustyö. Monet suosivat tiettyjä automerkkejä, joten vertailun voi aloittaa niistä merkeistä, jotka vetävät eniten puoleensa. Avomielinen kannattaa kuitenkin olla, jotta ei jää paitsi erinomaisista vaihtoehdoista.

Kun tutustut eri autoihin, pidä silmällä alla olevia ominaisuuksia.

Auton turvallisuus

Kaikki tietysti haluavat mahdollisimman turvallisen auton, mutta kun kyydissä on lapsia, turvallisuus korostuu entisestään. Miten auton turvallisuudesta sitten pääsee selville?

Uudemmissa autoissa on vanhoja autoja enemmän turvallisuusominaisuuksia, joten kovin iäkkäät autot kannattanee jättää väliin.

Pelkkä auton ikä ei kuitenkaan kerro kaikkea turvallisuudesta. Tutustu potentiaalisten autojen törmäystestien tuloksiin, lue vertailuja ja tutkimuksia ja selvitä, minkälaisia turvallisuusominaisuuksia autoissa on.

Keskeisiin turvallisuusominaisuuksiin kuuluvat esimerkiksi:

●      Törmäyssuojat

●      Ajonvakautusjärjestelmä

●      Automaattijarru

●      Turvavöiden muistutin

●      Voimanrajoitin

●      Isofix-kiinnitysjärjestelmä

Kiinnitä huomiota erityisesti siihen, miten takapenkin turvallisuudesta on huolehdittu, jotta voit varmistua siitä, että takapenkin matkustajatkin ovat turvassa. Hanki myös tarvittavat turvaistuimet – alle 135 senttiä pitkän lapsen on istuttava turvaistuimessa.

Auton tilavuus

Entä sitten auton koko? Jos autolla on määrä tehdä pitempiä matkoja, reissut sujuvat mukavasti, jos kaikilla on riittävästi tilaa. Tilaa tarvitaan myös silloin, jos perheessä harrastetaan lajeja, jotka vaativat erilaisten varusteiden kuljettamista. Mikäli perheessä on pieniä lapsia, varmista, että rattaat mahtuvat kätevästi autoon.

Jos perheessä on yli viisi jäsentä, ainoa vaihtoehto on tila-auton hankkiminen. Se voi tulla mukavuussyistä kyseeseen myös viisihenkisessä perheessä, sillä etenkin pitkillä matkoilla takapenkillä matkustaminen on mukavampaa, jos matkustajia on vain kaksi.

Tila-autojen tilavuudessa on merkittäviä eroja, joten niitäkin kannattaa vertailla tilavuuden näkökulmasta. Osa on erittäin suuria, kun taas joidenkin tila-autojen sisätilat voivat olla ahtaat.

Auton taloudellisuus

Mahdollisimman taloudellinen auto löytyy, kun pohdit miten autoa käytetään eniten. Diesel-auto sopii useimmiten perheisiin, joissa ajetaan pitkiä matkoja. Jos taas ajomatkat ovat lyhyitä, bensa-auto on tavallisin ratkaisu. Myös sähkö- tai kaasuauto voi tulla kyseeseen.

Omakotitalossa asuvat auton omistajat voivat myös säästää sähkönkulutuksessa. Autotallin lämpötila kannattaa säätää tarkasti ja hoitaa lämmitys ja tilan kuivana pitäminen taloudellisesti.

Omakotitaloon on myös mahdollista asentaa sähköauton latauspiste, joka kasvattaa sähkölaskua. Toisaalta säästät kuitenkin ajokustannuksissa. Lisää säästövinkkejä omakotitaloasujalle voi lukea sivustolta omakotitalotarjous.fi.

Auton käytännöllisyys

Perheautoa valittaessa kannattaa muistaa, että lapsiperheissä sattuu ja tapahtuu. Siksi kannattaa valita auto, jonka verhoilu on armollinen – tumma ja helposti puhdistettava materiaali on järkevä valinta.

Jos perheessä on pieniä lapsia, muista huolehtia siitä, että turvaistuimet mahtuvat autoon mukavasti ja ne on helppo kiinnittää turvallisesti.

Auton mukavuus

Kun autossa on mukava olla, matkat sujuvat leppoisasti. Jos taas tilaa on vähän, takapenkillä saattaa syntyä kinaa. Kiinnitä huomiota myös penkkien mukavuuteen. Jos autolla ajetaan pitempiä matkoja, hiljainen auto lisää mukavuutta.

Muista myös, että autoilu lasten kanssa sujuu parhaiten silloin, kun matkustaminen on lapsista hauskaa. Huolehdi siis siitä, että lapset voivat kuunnella pitemmän matkan aikana vaikka äänikirjoja, ota mukaan hyvät eväät ja huolehdi siitä, että taukoja on tarpeeksi. Lapsiperheille suunnattuja näppäriä vinkkejä löytyy lisää osoitteesta trendykids.fi.