SUV, eli Sport Utility Vehicle, on ajoneuvotyyppi, jossa yhdistyvät henkilöauton ominaisuudet, suurempi kuljetustila sekä maasto-ominaisuudet. Siinä on yleensä neliveto ja muita autoja suurempi maavara, mikä parantaa pitoa, vakautta ja ohjattavuutta maastossa. Suuren sisätilansa ansiosta se on ihanteellinen valinta perheille, jotka kuljettavat usein suurempia tavaroita, kuten urheiluvälineitä tai retkeilyvarusteita. 

Paljon kehittyneitä ominaisuuksia

Maastoautojen vetokyky on myös suurempi kuin useimpien henkilöautojen, joten ne soveltuvat hyvin vapaa-ajan harrastuksiin, kuten veneilyyn tai perävaunujen vetämiseen. Lisäksi monissa katumaastureissa on kehittyneitä turvallisuusominaisuuksia, kuten kuolleen kulman valvontajärjestelmä, lukkiutumattomat jarrut, kaistalta poistumisvaroitusjärjestelmät ja automaattiset hätäjarrutusjärjestelmät, jotka on suunniteltu onnettomuuksien ehkäisemiseksi. 

Polttoainetaloudellisuuden osalta jotkin uudemmat mallit ovat yhä tehokkaampia hybridi- ja sähkövoimansiirtojen alalla tapahtuneen teknisen kehityksen ansiosta. Sellaisenaan SUV auto tarjoaa kuljettajille maasturin mukavuutta ja monipuolisuutta samalla kun ne saavuttavat hyvän polttoainetalouden.  

Kenelle SUV sopii?

SUV auto on ihanteellinen valinta ihmisille, jotka tarvitsevat paljon sisätilaa ja haluavat lisäksi maastokelpoisuuden. Siihen mahtuu isompia tavaroita, kuten urheiluvälineitä tai retkeilyvarusteita, joten se on loistava ajoneuvo perheille tai ryhmille, jotka pitävät ulkoilusta. Suurempi maavara tekee siitä myös sopivan epätasaisessa maastossa liikkumiseen, ja neliveto takaa paremman vakauden ja pidon erilaisilla pinnoilla. Lisäksi maastureissa on enemmän vetokapasiteettia kuin useimmissa henkilöautoissa, joten niillä voi vetää helposti myös matkailuvainuja. 

SUV auto sopii myös turvallisuutta peräänkuuluttavalle. Monissa katumaastureissa on edistyksellisiä järjestelmiä, kuten kuolleen kulman valvonta, kaistavahtijärjestelmät, lukkiutumattomat jarrut ja automaattiset hätäjarrutusjärjestelmät. Nykyisin katumaasturit eivät myöskään enää tarkoita kalliimpia kilometrejä. Hybridi- ja sähkövoimansiirtojen teknisen kehityksen ansiosta joistakin uudemmista malleista on tulossa yhä tehokkaampia polttoainetaloudeltaan suorituskyvystä tai mukavuudesta tinkimättä. 

Kaikki nämä ominaisuudet tekevät maastureista houkuttelevan vaihtoehdon niille, jotka tarvitsevat monikäyttöisen ajoneuvon, joka selviytyy vaikeakulkuisista teistä ja tarjoaa silti henkilöauton mukavuudet. Kun etsit maasturia, on tärkeää etsiä tiettyjä ominaisuuksia, jotka sopivat yksilöllisiin tarpeisiisi. Jos aiot esimerkiksi käyttää ajoneuvoa maastossa, varmista ensin, että valitsemassasi mallissa on neliveto, sillä se tarjoaa paremman vakauden ja pidon erilaisilla pinnoilla. Myös korkeampi maavara on tärkeää vaikeammissa maastoissa liikkuville.