Silloin tällöin mikään ei tunnu mukavammalta, kuin auton rattiin hyppääminen, ja kauas pois ajaminen. Kuitenkin, jos kyseessä on oikeasti pidempi ajomatka, joka ylittää monen tunnin kynnyksen, tämä on hyvä suunnitella hyvissä ajoin. Muussa tapauksessa saatat joutua jopa yllättävän epämiellyttäviin tilanteisiin, joissa olet keskellä tuntematonta aluetta, etkä oikein tiedä, mitä tehdä ja miten saada apua.

Suomi on hyvin iso maa. Tämä tarkoittaa sitä, että jos haluat ajaa kauas pois omilta kotikunnilta, voit näin tehdä. Kuitenkin, jos haluat oikeasti ajaa kauas, on äärimmäisen tärkeää, että otat monet asiat huomioon etukäteen. Oli sinulla sitten valmiiksi päämäärä, tai matkan tarkoitus on nauttia ajamisen tuomasta vapaudesta, on hyvä että olet tietoinen muutamasta eri asiasta, ennen kuin hyppäät auton rattiin. Siitä syystä me olemme luoneet tämän artikkelin. Me listaamme monia eri asioita, joita sinun kannattaa ottaa huomioon. Artikkelimme avulla matkan suunnittelu käy hyvin mukavalla tavalla, ja voit keskittyä matkan tuomaan iloon.

Pelkääjän paikalla istuessa saatat kaivata jotain hauskaa tekemistä

Ajamiseen ja autolla matkustamiseen kuuluu tietenkin hyvin olennaisena osana myös pelkääjän paikalla istuminen. Se voi olla rentouttavaa, varsinkin jos olet istunut kauan aikaa ratin takana, tiehen ja muuhun liikenteeseen keskittyen. Kuitenkin se saattaa käydä hieman tylsäksi, varsinkin jos pidät hyvin paljon ajamisesta.

Siitä syystä on hyvä idea miettiä jotain tekemistä sille ajalle, kun istut pelkääjän paikalla. Onneksi tähän on hyvin monia eri ratkaisuja. Voit tietenkin esimerkiksi lukea päivän lehteä tai kirjaa, jos et pahemmin kärsi matkapahoinvoinnista. Sen lisäksi voit esimerkiksi pelata hauskoja pelejä, jotka viihdyttävät sinua verkon kautta. Jos haluat pelata mahdollisimman nopeasti, parhaat pikakasinot 2022 voivat olla sinulle sopiva ratkaisu. Niiden avulla pelaaja pääsee pitämään hauskaa hyvin nopeasti ja näppärästi, ilman turhaa ajankäyttöä sivustolle rekisteröintiin. Se sopii nopeaan pelaamiseen siksi aikaa, kunnes olet valmis taas vaihtamaan kuskia.

Yhdessä leikittävät pelit viihdyttävät jopa aikuista

On suositeltavaa, että matkustat muiden kanssa. Tämä on ihan jo turvallisuus asia, koska on hyvin tärkeää, että vaihdatte kuskia silloin tällöin. Lisäksi muilla matkustajilla on aina hyvin tärkeä tehtävä. Tämä tehtävä on auttaa sinua pysymään virkeänä silloin kun ajat. Jos ajat tunti toisen jälkeen, varsinkin Suomen metsien välissä menevällä tiellä, silmäsi saattavat alkaa väsymään. Silmäsi ja mielesi pysyy helpommin vireessä, jos sinulla on jotain viihdykettä.

Kuitenkin viihdykkeen pitää tietenkin sopia siihen tilanteeseen, että sinun tulee myös ajaa ja keskittyä tiehen. Tästä syystä monet ajoleikit ovat itse asiassa loistava vaihtoehto. Vaikka monet aikuiset saattavat ajatella leikkien olevan lapsille tarkoitettuja tapoja viettää aikaa, ne voivat yllättää myös sinut sillä, kuinka hauskoja ne ovat. Voitte esimerkiksi leikkiä perinteisiä leikkejä, kuten arvuuttelu tai bongaus leikkejä. Arvuuttelu leikkejä voi esimerkiksi olla sellainen, että yksi miettii henkilön mielessään, ja toisten pitää arvata kyseinen henkilö kysymyksiä apunaan käyttäen. Bongaus leikkiin käy vanha kunnon keltainen auto ja monet muut hauskat vaihtoehdot.

Onhan autosi kunnossa

On tietenkin hyvin tärkeää, että varmistat, että autosi on kunnossa ennen kuin lähdette matkaan. Jos kyseessä on erityisen pitkä matka, voi olla hyvä idea käyttää auto tarkastuksessa vaikka viikko tai kaksi etukäteen. Siten voit olla varma siitä, että kaikki tulee olemaan hyvin matkaa varten, eikä sinun tarvitse pelätä esimerkiksi autosi hyytyvän kesken kaiken.

Lisäksi on erityisen hyvä idea pesettää auto ennen matkaa, ja sen jälkeen. Oletettavasti autosi tulee likaantumaan matkan aikana, mutta on hyvin tärkeää, että aloitusvaiheessa tulet näkemään mahdollisimman hyvin, mitä tapahtuu. Sinun ei tarvitse edes pestä itse autoa, ja riittää, että kaikista ikkunoista näkyy hyvin pihalle. Tämän verran auton putsaaminen ei vie paljon ollenkaan aikaa, joten se on erityisen hyvä suorittaa hyvissä ajoin.

Älä aja koko matkaa yksin

Kuten sanoimme aikaisemmin, on erityisen tärkeää, että sinulla matkustaa autossa joku, joka voi myös tarvittaessa ajaa autoa. Vaikka olisit kaikista innokkain kuski, pitkä aika ratin takana alkaa väsyttämään ketä vain. Tästä syystä on hyvin tärkeää, että kuskia vaihdetaan säännöllisin väliajoin.

Kun siis suunnittelet matkaa ota tämä huomioon. Se on hyvin tärkeä turvallisuus asia. Jos et keksi ketään, kenen kanssa haluat matkustaa, ja jolla olisi ajokortti, suunnittele retki sen mukaan. Pidä joko tarpeeksi kahvitaukoja, tai yksinkertaisesti aja lyhyempi matka. Tämä voi itse asiassa olla kovin mukava tapa matkustaa, vaikka matkustaisit yksin. Siten voit nähdä hieman enemmän eri paikkoja, joiden läpi muissa tilanteissa vain ajaisit.

Suunnitteletko auton vuokraamista?

Monet suomalaiset omistavat oman auton, jolla he voivat lähteä matkaan. Kuitenkaan aina asia ei ole ihan näin, sillä kaikilla syystä tai toisesta ei ole omaa menopeliä. Kaikki eivät esimerkiksi näe oman auton hankkimista tarpeellisena ihan siitä syystä, että he asuvat kaupungissa, joten autolle ei muuten ole oikein käyttöä.

Siinä tapauksessa auton vuokraaminen on varmasti ratkaisu, jonka puoleen suunnittelet kääntyväsi. Tämä asia kannattaa suunnitella kuitenkin myös hyvissä ajoin. Nimittäin auton vuokraus mahdollisuuksia on hyvin paljon erilaisia. Voit löytää eri hintaluokkia, erilaisia autoja ja jopa eri paketteja. Jotta sinulla on kaikista eniten vaihtoehtoja, on hyvä tutustua kaikkiin tarjouksiin mahdollisimman pian. Varsinkin jos olet ajamassa suosittuun loma aikaan, tämä pitää tehdä erityisen aikaisin. Näin et joudu kisaamaan kaikkien muiden kanssa, kun metsästät sinulle sopivinta tarjousta.

Suunnittele reitti hyvin

On tietenkin hyvin tärkeää, että suunnittelet reitin kunnolla. Se, millainen reitti tulee olemaan sinulle sopivin, riippuu täysin sinusta. Esimerkiksi jos haluat päästä kohteeseen varsin nopeasti, tietenkin kaikista nopein ja suorin reitti on sinulle sopiva ratkaisu. Jos itse ajomatka on taas sinulle tärkein asia, silloin ei haittaa, vaikka ajaisit hieman maisemareittiä. Lisäksi on aina hyvä ottaa huomioon esimerkiksi eri nähtävyydet ajomatkalla. Ne tekevät koko matkasta paljon mukavamman.

Muista pitää pysäkkejä välissä

Sen lisäksi että sinun tulee suunnitella reitti niin, että se tulee miellyttämään sinua, sinun on myös hyvin tärkeää lisätä mahdollisimman paljon pysäkkejä matkan varrelle. Nimittäin edes kokeneet rekkakuskit eivät saa ajaa montaa tuntia putkeen lain mukaan, ja tähän on hyvin selkeä syy. Kuten jo mainitsimme monta kertaa, ajaminen alkaa väsyttämään helposti kuskia, ja tämä saattaa tehdä ajamisesta jopa vaarallista.

Sen lisäksi, että sinulla tulee olla aina matkassa toinen matkustaja, joka voi tarvittaessa ajaa, on hyvä, että pidätte taukoja, kun ajatte. Pysähdyksien ei tarvitse kestää tietenkään tunteja, mutta edes pieni happihyppely voi tuoda suuren eron siihen, kuinka virkeänä te molemmat pysytte.

Onhan GPS toiminnassa

Vaikka olisit suunnitellut reitin valmiiksi, on myös hyvin tärkeää, että sinulla on jonkinlainen GPS tai navigaattori toiminnassa. Niiden työ ei nimittäin pelkästään ole kertoa sinulle mistä risteyksestä käännytään, vaan ne jakavat myös muun muassa päivityksiä liikenteestä. Tämä voi olla hyvinkin avulias toiminto, varsinkin jos matkustat loma-aikaan. Siten voit välttää todella suuret ruuhkat muokkaamalla hieman reittiäsi samalla kun ajat.

Tämän toiminnon tarjoaa tietenkin vain uudemmat GPS ja navigaattori laitteet. Jos sinulla ei ole erillistä laitetta, sinun ei välttämättä tarvitse sellaista hankkia. Jos sinulla on käytössäsi varsin uusi älypuhelin, voit nimittäin käyttää sen sisältämää navigaattoria. Se tulee olemaan yleensä aivan yhtä hyvä vaihtoehto kuin erilliset navigointilaitteet.

Nappaa mukaan juotavaa ja naposteltavaa

Vaikka pitäisit monia taukoja ajaessa, on silti hyvin tärkeää, että myös autosta löytyy naposteltavaa ja jotakin juotavaa. Varsinkin on hyvä kantaa mukanaan vettä. Se virkistää jopa silloin, kun sinusta alkaa tuntumaan uupuneelta. Nesteytys on aina hyvin tärkeää pitää kunnossa, jopa silloin kun istut ratin takana.

Mikä tulee taas naposteltaviin, on hyvä valita joitakin terveellisempiä vaihtoehtoja vaikka karkit saattavat tuntua houkuttelevilta. Ne antavat paljon sokeria, mikä tietenkin virkistää sinua nopeasti, mutta niiden tuoma sokeripiikki myös tippuu todella nopeasti. Siitä syystä on parempi idea valita esimerkiksi hedelmiä. Sen avulla voit saada tarvittavan energiapiikin ilman, että se romahtaa yllättäen.

Ota varuilta mukaan matkapahoinvointilääkettä

Toinen karkkien huono puoli on se, että niillä voi helposti luoda vahingossa huonon olon. Tämä ei edes tapahdu pelkästään karkkien voimin, vaan silloin tällöin valitettavasti matkapahoinvointi voi yllättää jopa hyvin kokeneen matkustajan. Siitä syystä on hyvin tärkeää, että varaudut tähän etukäteen. Ota mukaan matkapahoinvointilääkkeitä, jotta voit pelastaa pahoinvoivan kanssa matkustajan. Ota kuitenkin huomioon, että monet näistä lääkkeistä ovat kolmiolääkkeitä. Jos siis haluat ajaa, ja sinulle saattaa tulla huono olo silti, pyydä apteekkariltasi apua löytääksesi ajamiseen sopivat lääkkeet.

Oletko ajamassa rajan yli?

Kuten mainitsimme aivan alussa, Suomi on todellakin hyvin iso maa. Silti silloin tällöin saatat haluta ajaa esimerkiksi Ruotsin puolelle pohjoisen kautta. Tämä kannattaa ehdottomasti ottaa huomioon varautumalla rajavartioon. Jos siis haluat matkustaa Suomen rajojen ulkopuolelle, on hyvin tärkeää, että otat passin tai vastaavan henkilötodistuksen mukaan. Ajokortin pitäisi periaatteessa riittää monien EU maiden sisällä, mutta silloin tällöin rajavartijat saattavat olla erityisen kireitä, etkä varmasti halua joutua heidän kanssaan ongelmiin, kun haluat vain tulla takaisin kotiin.

Varmista, että puhelimesi on ladattu täyteen!

Puhelimet toimivat nykyään kuin pieni tietokone, mikä on tietenkin hyvin käytännöllinen asia varsinkin pitkällä ajomatkalla. Sinun ei tarvitse pelkästään käyttää sitä siihen, että otat yhteyttä apuun tarvittaessa, vaan esimerkiksi navigointi onnistuu juuri puhelimen avulla.

Siitä syystä on hyvin tärkeää, että varmistat puhelimesi akun olevan täysissä voimissa ennen matkan aloittamista. On myös erityisen hyvä idea ottaa jonkinlainen laturi mukaan matkaan. Siten voit ladata puhelinta tarvittaessa, jos akun prosentit alkavat lähestymään nollaa. Sinun ei siten tarvitse pelätä puhelimen käyttöä, ja jos oikeasti joudut hätätilanteeseen, voit aina soittaa apua, ja päästä pois pinteestä helposti ja nopeasti.

Valmistaudu pitkään ajomatkaan hyvissä ajoin

Kuten voit huomata, pitkään ajomatkaan liittyy hyvin monia eri asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon. Siitä syystä ne ovat hyvä miettiä jo hyvissä ajoin valmiiksi. Vaikka automatkailun yksi mukavista puolista on juuri se, että sitä ei tarvitse suunnitella yhtä paljon kuin muilla tavoilla matkustamista, on silti hyvä suunnitella sitä hieman. Siten itse matkasta tulee varmasti mukavampi ja rentouttavampi, kun on vihdoin aika aloittaa matkustaminen.