Vähän aikaa myynnistä poissa ollut Suzuki Jimny tekee paluun Euroopan markkinoille. Nyt se on kaksipaikkainen pakettiauto ja samalla luokkansa ylivoimaisesti halvin nelivetoinen. Varusteiltaan ja olemukseltaan Jimny LCV sopii erinomaisesti maastoajoon.

Nykyinen Suzuki Jimnyn neljäs sukupolvi esiteltiin kaksi vuotta sitten Euroopassa ja Suomessa. Siitä tuli heti niin suuri menestys, ettei tehdas pystynyt valmistamaan autoja läheskään niin paljon kuin eurooppalaiset olisivat halunneet. Omaa Jimnyä joutui odottamaan pitkän aikaa.

Euroopassa henkilöautojen päästömääräykset ovat kiristyneet nopeaan tahtiin, mikä johti Jimnyn myynnin lopettamiseen. Aidon maasturin kulutus ja hiilidioksidipäästö aiheuttivat Suzukille vaikeuksia EU:n määräämän päästörajan alittamisessa.

Ikoni puolen vuosisadan takaa

Huhtikuussa tuli kuluneeksi puoli vuosisataa siitä, kun Suzuki esitteli ensimmäisen Jimnyn. Tuskin yhtiö tiesi itsekään vuonna 1970, millaisen upean uuden auton se oli kehittänyt. Suzuki nousi heti maailman johtavaksi pienten maastoautojen valmistajaksi synnytettyään aivan uuden autoluokan. Pienelle, kevyelle maasturille löydettiin nopeasti paljon erilaisia käyttötapoja ympäri maailmaa.

Suzuki Jimnyä on myyty lähes kahdessasadassa maassa yli kolme miljoonaa kappaletta. Nykyinen Jimny on uskollinen alkuperäiselle filosofialle, mistä ei ole tingitty tuumaakaan. Edes korin ulkomittojen ei ole annettu kasvaa, vaan auto on edelleen näppärän kokoinen. Jopa ulkonäössä on paljon samaa kuin ensimmäisessä alkuperäisessä Jimnyssä.

Kulmikas kori auttaa kuljettajaa arvioimaan auton ulottuvuudet niin ahtaissa paikoissa kaupungissa kuin maastossa. Pysty tuulilasi lähellä kuljettajaa ja tasainen konepelti antavat hyvän näkyvyyden eteenpäin.

Aitojen maastoautojen tapaan Jimnyssä on tikapuurunko, johon kori on kiinnitetty. Rakenteen jäykkyyttä lisättiin neljänteen sukupolveen siirryttäessä, mikä paransi auton ajettavuutta niin maantiellä kuin maastossa. Jälkimmäisessä on apua myös siitä, että sekä edessä että takana on jäykkä akseli ja niin tulo-, jättö- kuin ramppikulmat ovat vaikuttavia. Maasturissa pitää olla myös alennusvaihteisto, jollainen Jimnystä toki löytyy.

Sopii niin työkaluksi kuin vapaa-aikaan

Edellisten Jimny-sukupolvien tapaan myös nykyinen on suunniteltu alusta alkaen ammattilaisille työkäyttöön ja maastoajoa harrastaville. Kun auto on kehitetty kovat vaatimukset täyttäviksi, se sopii erinomaisesti myös jokapäiväiseen ajoon. Uusi Jimny LCV tuo vielä aiempaa paremmin esiin auton monipuoliset käyttömahdollisuudet.

Sukupolvenvaihdoksessa Jimnyn moottori kasvoi 1,5-litraiseksi ja sen kehittämät 75 kilowattia (102 hv) varmistavat auton tyyliin riittävän suorituskyvyn. Viisivaihteista käsivalintaista vaihteistoa on helppo käyttää ja normaalisti Jimny on polttoaineen säästämiseksi takavetoinen. Talvella ja vähän pahemmassa maastossa voi kytkeä päälle nelivedon ja todella vaikeissa paikoissa hitaan nelivedon.

Työkäyttöön sopivasti Jimnyn ohjaamo on suunniteltu niin, että lähes kaikkia hallintalaitteita ja katkaisimia voi käyttää vaikka rukkaset kädessä. Niin ohjaamossa kuin tavaratilassa on otettu myös huomioon se, että ne on helppo puhdistaa.

Uusi Jimny LCV on kaksipaikkainen pakettiauto, jonka muutoksissa on keskitytty tavarankuljetukseen. Tavaratilassa on tasainen lattia ja se on 863 litran kokoinen. Tavaratilan ja ohjaamon välillä on metallinen verkkoväliseinä varmistamassa etteivät kuljettavat tavarat aiheuta jarrutuksissa tai törmäyksissä vaaraa edessä istuville.

Panostettu turvallisuuteen

Verkkoväliseinän ja kuorman kiinnityspisteiden lisäksi myös ohjaamossa on paljon turvallisuutta lisääviä varusteita, jotka ovat pakettiautoissa harvinaisia. Sellaisia ovat kuljettajan tehtävää helpottavat kaukovaloavustin, jalankulkijatunnistuksella varustettu hätäjarrutusjärjestelmä, kaistavahti, liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä sekä kuljettajan vireystilan valvontajärjestelmä.

Jimny LCV tuo mukanaan myös eCall-hätäpuhelutoiminnon. Mikäli Jimnyyn törmätään sivulta, se pyörähtää pystyakselin suhteen tai turvatyynyt laukeavat, auto ottaa automaattisesti yhteyttä hätäpuhelinkeskukseen. Lisäksi yhteys saadaan tarvittaessa painamalla katossa olevaa SOS-nappia.

Uusi Suzuki Jimny LCV maksaa 28 990 euroa ja sen ennakkomyynti alkaa syyskuun 14. päivänä. Ensimmäiset autot saapuvat Suomeen maaliskuussa 2021.