Paperiset rekisteröintitodistukset alkavat asioinnin sähköistyessä jäämään vähitellen historiaan. Myös Traficom tarjoaa monipuolisia sähköisiä asiointimahdollisuuksia. Trafin Oma asiointi -palveluun kannattaakin tutustua. Auton, veneen tai moottoripyörän rekisteröinti ja omistajanvaihdos onnistuu helposti netissä turvallisesti sähköisen varmenteen avulla. Samalla voi hankkia liikennevakuutuksen.

Samalla kun Trafi on laajentanut ja tavallaan myös parantanut sähköisiä palveluitaan ovat muutkin aikuisille saatavilla olevat palvelut vähitellen kaikki siirtyneet nettipalveluiksi – ajatellaan vaikka videovuokraamoja, joiden työn veivät suoratoistokanavat, tai uudet suomi kasinot, jotka ovat tulleet ”kiusaamaan” monopoliamme. Meistä suomalaisista on tullut nopeasti mobiilipelaavaa ja nettipelaavaa kansaa, joka myös yhä aja paljon – se taas johtuu siitä, että vaikka väestö muuttaa yhä kohti kaupunkeja, on meillä kohtuullisen pitkät välimatkat käydä sukulaisilla ja töissä.

Auton rekisteröinti ja omistajanvaihdos sähköisesti

Yksityishenkilöiden välillä auton tai muun ajoneuvon omistajanvaihdos ei enää vaadi rekisteröintitodistusta paperisena. Niin auton, veneen tai muun ajoneuvon rekisteröinnin voi hoitaa sähköisellä varmenteella luotettavasti. Rekisteröinnissä tarvitaan sähköistä varmennetta, jonka myyjä saa Trafin Oma asiointi -palvelusta. Ajoneuvon rekisteröinti verkossa tulee halvemmaksi kuin katsastuskonttorilla rekisteröinti. Käynti katsastuskonttorilla vie myös aikaa. Käyttämällä sähköistä rekisteröintiä säästyy siis rahaa, aikaa ja vaivaa. Ostettaessa auto tai moottoripyörä uutena autoliikkeestä, hoitaa autoliike rekisteröintiin ja liikennevakuutukseen liittyvät muodollisuudet. Uuden auton omistajan ei siis tarvitse rekisteröidä autoa itse eikä myöskään hankkia erikseen liikennevakuutusta. Vapaaehtoinen kaskovakuutus kannattaa. Säästöä syntyy myös sillä, että vakuutukset kilpailuttaa säännöllisesti. Kilpailutuksessa kannattaa olla tarkkana vakuutusehtojen kanssa, koska halvin vakuutus ei välttämättä korvaa kaikkea itselle tarpeellista.

Ennen kaupantekoa

Muista varmistaa ajoneuvon rekisteri- ja verotiedot sekä omistajan henkilöllisyys ennen kuin teet kaupat. Ajoneuvoa ei kannata ostaa sellaiselta henkilöltä, jota ei ole rekisteröity ajoneuvon omistajaksi. Joltakin muulta ostettaessa saattaa seurata ongelmia omistusoikeuden, ajoneuvoveron tai liikennevakuutuksen kanssa. Jos auto on jonkun muun kuin myyjän nimissä, ostajana voit vaatia, että myyjä rekisteröi auton omiin nimiinsä ennen kauppoja. Liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla ei saa ajaa ennen ajoneuvon ottamista liikennekäyttöön. Et voi ostaa liikennekäytöstä poistettua autoa ja ajaa sitä kotiisi. Rekisterikilpien paikallaan olo ei takaa sitä, että auto olisi liikennekäytössä. Mikäli auto on poistettu liikennekäytöstä ja ajat sillä, voi seurauksena olla vähintään 1000 euron lisävero. Ostaja ja myyjä tarvitsevat molemmat omat kappaleensa kauppa- tai luovutuskirjasta. Luovutuskirja toimii todistuksena omistusoikeuden siirrosta. Luovutuskirja kannattaakin säilyttää siltä varalta, jos myöhemmin ilmenee ristiriitoja tai muuta epäselvyyttä kauppaan liittyen.

Sähköinen rekisteröinti käytännössä

Ostaessasi auton pyydä myyjältä ajoneuvon rekisteröintitodistuksen II osa tai sähköinen varmenne, joka on voimassa. Rekisteröintitodistuksen käyttäminen kaupan yhteydessä vaatii aina käyntiä rekisteröintitoimipisteessä. Varmenne on koodi, jonka voi syöttää palveluun. Myyjä luo ajoneuvon kauppaa varten sähköisen varmenteen Trafin verkkosivuilla. Varmenteen voimassaoloajan kanssa pitää olla tarkkana, sillä kertakäyttöinen varmenne on voimassa vain 14 vuorokautta. Ostaja puolestaan pääsee tarkastamaan ajoneuvon tiedot sekä myös varmistamaan sähköisen varmenteen voimassaoloajan. Myyjä luovuttaa sähköisen varmenteen kaupanteon yhteydessä, jolla ostaja pääsee tekemään rekisteröinnin sähköisesti. Ajoneuvolla täytyy olla hankittuna liikennevakuutus ennen sähköistä rekisteröintiä. Liikennevakuutus on pakollinen kaikille sellaisille ajoneuvoille, joita käytetään liikenteessä. Myös vakuutusyhtiöt tarjoavat sähköisiä palveluita, joissa ajoneuvolle voi hankkia vakuutuksen rekisteröinnin yhteydessä.

Muuta huomioitavaa

Auto voi olla käyttökiellossa, jos auton edellinen omistaja on jättänyt ajoneuvoverot maksamatta. Ajoneuvoverokauden eräpäivä voi olla tulevaisuudessa, jolloin ajoneuvovero erääntyy vasta kaupanteon jälkeen. Trafin sähköisestä palvelusta kannattaakin varmistaa ajoneuvoveron tilanne ja eräpäivä. Traficomin Ajoneuvon julkiset rekisteritiedot -palvelusta voi varmistaa onko paperiton ajoneuvo liikenneasioiden rekisterissä. Ajoneuvon tietoja voi hakea valmistenumerolla tai auton rekisteritunnuksella. Joskus auton rekisteritiedoissa voi olla luovutusilmoitus- merkintä. Sillä tarkoitetaan sellaista tilannetta, jossa ajoneuvon omistajaksi rekisteröity henkilö on myynyt ajoneuvon, mutta sen ostaja ei ole rekisteröinyt ajoneuvoa omiin nimiinsä. Luovutusilmoituksia voi olla useampia peräkkäin, jos kauppoja on tehty useita eikä omistajanvaihdoksia ole rekisteröity. Ostajan tiedot saa selvitettyä Traficomin ajoneuvojen rekisteröinti- ja tietopalveluneuvonnasta. Mikäli myyjää ei ole rekisteröity ajoneuvon omistajaksi, voi ajoneuvoon liittyä monia ongelmia. Ajoneuvo voi olla vakuuttamaton, ja voit myös joutua maksamaan ajoneuvoveroa ja muita kuluja siltä ajalta, jolloin et ole ollut ajoneuvon omistaja.