Autoilu itsessään ja siihen suhtautuminen on muuttunut viime vuosina paljonkin. Muutosvoimia on useita, liittyen ympäristöön, yhteiskunnallisiin, poliittisiin ja taloudellisiin vaikuttimiin. Kuluttajat ovat myös osaltaan ajamassa muutosta. Miltä asia näyttää yhden Suomen suurimman autojälleenmyyjän silmin?

–  Lainsäädännön muutokset ovat saaneet autovalmistajat kiihdyttämään kehitystyötään teknologian hyödyntämisessä. Aina lainsäädännön linjaukset eivät johda reaalitavoitteisiin – päästöjen alentaminen paperilla ei tarkoita, että ne suoraan alentuvat. Ideologiatasolla auton tarvetta on myös alettu kyseenalaistaa. Se, että itse pärjää ilmankin, ei tarkoita, että kaikki selviävät arkitoimistaan autotta, toteaa K-Caaran yritysmyynnin johtaja Jaana Särkisilta.

Eri muutosvoimien vaikutuksesta kuluttajat haluavat tehdä vastuullisia valintoja. Tietoisuus siitä, mikä ylipäätään on vastuullista, saattaa aiheuttaa päänvaivaa. Käyttövoimia on useita, eikä kaikille auton ostajille Särkisillan mukaan ole selvää, mitä kukin termi tarkoittaa. Hybridiauto esimerkiksi ei automaattisesti ole ladattava auto. Asiakkaan yksilölliset tarpeet antavat suuntaviivat sopivalle autolle. 

“Meillä käytössä on käyttövoimatarveselvitys, jonka perusteella voidaan löytää asiakkaalle sopivin käyttövoima.

– Meillä käytössä on käyttövoimatarveselvitys, jonka perusteella voidaan löytää asiakkaalle sopivin käyttövoima. Siihen vaikuttaa niin päivittäinen ajomäärä kuin auton latausmahdollisuuskin. Usein ajatellaan, että uuden ostaminen on epäekologista tuhlausta. Mutta entä jos uusi auto saastuttaakin vähemmän? Asia ei ole ihan yksioikoinen. 

Omien valintojen voima

Autokaupassa vaihtoehtoja riittää, eikä tietotulvan keskellä yksittäisen autoilijan aina ole helppoa valita omaan tilanteeseensa kaikista vastuullisinta vaihtoehtoa. 

– Tässä alan ammattilaiset osaavat auttaa. Autoliikkeen tulee toimia asiakkaan suuntaan vastuullisesti ja tarjota tarpeisiin sopivaa vaihtoehtoa, mikä se sitten onkaan.

“Autoliikkeen tulee toimia asiakkaan suuntaan vastuullisesti ja tarjota tarpeisiin sopivaa vaihtoehtoa.

Autovalinta heijastelee parhaimmillaan oikeita käyttötarpeita. Särkisillan mukaan on tärkeää ymmärtää, että jos hankkii esimerkiksi ladattavan hybridin pienen autoveron ja pienempien päästöjen takia, valinta on vastuullinen vain silloin, kun suurin osa ajosta ajetaan sähköllä. Pienipäästöisiä autoja löytyy myös polttomoottoriautoista.  

– Ladattavilla hybrideillä voi ajaa noin 50 kilometriä kerrallaan ja koska akusto nostaa auton kokonaismassaa, polttoaineen kulutus on bensa- tai dieselautoa suurempi. Omalla ajotavallaan voi myös vaikuttaa autoilun päästöihin. Vastuulliseen ajeluun vaikuttaa renkaiden kunto, lämmityslaitteet sekä oikea ajotekniikka. Ratin edessä istuva on se, joka tekee autoilusta vastuullisempaa, ei pelkkä auto.

Lähde: News Cision