Kimi Räikkönen, joka oli pitkään Suomen suurin Formula 1 -tähti jopa maailmalla, jätti uransa vuonna 2021. Hän jätti jälkensä Suomen formula-urheiluun. Kimi Räikkönen nosti Formula 1 -kisat suosituimmaksi urheilulajiksi Suomessa jääkiekon rinnalle. Nyt esille on myös noussut uusia kasvoja, joiden edistymistä voi seurata Suomessakin. Mitä Formula 1 -kisoissa on tapahtuu?

Formula 1 historia

Formula 1 eli FIA Formula One World Championship on moottoriurheilun luokka, joka perustettiin jo vuonna 1950. F1 on ollut yksipaikkaisten kilpailuautojen korkein kilpailusarja eli FI-sarjassa kisaavat kaikki maailman parhaat moottoriurheilijat. Kimi Räikkönenkin löysi tiensä kuuluisuuteen juuri F1-sarjan kautta. Kisoja järjestää tunnettu automerkki FIA, joka ei kuitenkaan ole urheiluautojen valmistajana tunnettu. Suurin osa sarjan autoista olivat Ferrarin, Alfa Romeon ja Giuseppe Farinan tuotosta aluksi, mutta myöhemmin mukaan tuli muita suosittuja autonvalmistajia. Moottoriurheilussa hyvällä autolla on nimittäin väliä, joten urheilijat käyttävät paljon aikaa sopivan auton hankkimiseen. Kimi Räikkönenkin on ajanut monilla erilaisilla autoilla ja maailmanmestaruuden hän voitti Ferrari-autolla vuonna 2007.

Formula 1 Suomessa

Formula 1 -kisoilla on Suomen urheiluhistoriassa tärkeä rooli ja laji on yllättävän suosittu. Osittain suosio liittyy tunnettuihin autourheilijoihin, jotka ovat aloittaneet uransa Suomesta. Vaikka Kimi Räikkönen on suomalaisista moottoriurheilijoista tunnetuin, ei hän ole ainoa, joka on menestynyt F1-sarjassa. Esimerkiksi Mikko Kozarowitzky onnistui jo 1970-luvulla voittamaan Formula 1-kisoissa osakilpailuja. Keke Forsberg oli taas ensimmäinen suomalainen, joka onnistui voittamaan F1-sarjan MM-kisat. Myöhemmin voiton sai Räikkösen lisäksi myös Mika Häkkinen, jonka nimi on monelle suomalaiselle varmasti tuttu.

Tällä hetkellä kiinnostava moottoriurheilija Suomessa on esimerkiksi William Alatalo, joka on vasta uransa alussa. Hän on kuitenkin kerännyt menestystä nuorten Formula-sarjoissa, joten ei olisi yllättävää, jos hän löytäisi tiensä myös F1-sarjaan. Kenties Alatalo tulee olemaan Suomen uusi Räikkönen.

Miksi Formula 1 -kisat kiinnostavat?

Formula 1 kisat kiinnostavat maailmalla, sillä kyseessä on hyvin erilainen urheilulaji. Varsinkin autoista kiinnostuneet ovat F1-faneja, sillä urheilun lisäksi kisoissa näkee tämän hetken hienoimpia urheiluautoja. Moottoriurheilijoiden pitää nimittäin päivittää autonsa riittävän usein, jotta he pystyvät kilpailemaan vastustajia vastaan. Toki hyvällä ajotaidolla on kisoissa myöskin väliä, mutta jos kuljettajalla on huono auto, ei hän pysty menestymään maailman korkeimmassa formulasarjassa. Urheiluauto saattaa olla joillekin jopa unelma, sillä tällaisella autolla pystyy ajamaan nopeammin kuin normaalisti. Nykyaikaisissa urheiluautoissa on hienoja lisäominaisuuksia, mitkä tekevät auton ajamisesta helpompaa ja mukavampaa.

Formula 1 on myös varsin kilpailuhenkinen sarja, eikä koskaan voi oikein ennustaa, kuka tulee voittamaan kisan tällä kertaa. Jos on joskus katsonut kisoja, on ehkä huomannutkin, että voittaja selviää yleensä vasta viime metreillä. Melkein joka kisoissa sattuu onnettomuuksia ja kolareita, jotka suistavat taitaviakin kuljettajia pois radalta. Ei Kimi Räikkönenkään menestynyt ihan joka kisoissa.

Missä Formula 1-kisoja pystyy seuraamaan?

Jos tykkää urheiluautoista tai moottoriurheilusta, on F1-sarjan seuraaminen todennäköisesti arkipäivää. Tänä vuonna kisat järjestetään Abu Dhabissa, joten paikan päälle on hieman hankala matkustaa. Sarjan kisoja pystyy katselemaan esimerkiksi suoratoistopalvelu C MORE :sta vuoden 2021 aikana. Kisoja voi katsoa joko suorana tai jälkikäteen. Lisäksi palvelussa on aikaisempien kisa-ajojen tuloksia. Jos suoratoistopalvelusta ei halua maksaa, myös MTV3-kanava lähettää pienen koosteen kisoista.

Osoitteessa tvmatsit.com Formula 1 -kisoista voi halutessaan lukea lisää.

Yhteenveto

Formula 1 -kisat ovat siis olleet autojen ja moottoriurheilun ystävien suosiossa jo useita vuosikymmeniä. Kisoja voi seurata sekä televisiosta että suoratoistopalvelusta.