Yhä useampi suomalainen hankkii matkailuauton tai asuntovaunun. Ennen kuin suuntaa ajopelillään vaikkapa koko perheen kesälomamatkalle, on hyvä huolehtia muutamasta tärkeästä seikasta, jotka takaavat onnistuneen reissun.

Matkailuauto tai asuntovaunu kuntoon kesälomareissulle!

Vuosi 2017 oli käännekohta Suomen matkailuajoneuvoalalla, sillä useita vuosia laskussa ollut ajoneuvokauppa saatiin silloin nousuun. SF Caravan ry:n toimintakertomuksesta käy ilmi, että matkailuajoneuvoja myytiin lähes 20 % enemmän kuin edellisvuonna ja että niitä on maassamme lukumääräisesti enemmän kuin koskaan aiemmin. Moni on huomannut, että camping on sosiaalinen ja turvallinen lomamuoto, joka tutustuttaa hyvin alan muihin harrastajiin.

Biltemasta kerrotaan, että campingin suosion kasvun huomaa myös uusien matkailuajoneuvon omistajien lisääntyneinä kysymyksinä. Tuoreelta karavaanarilta voi helposti unohtua, että auto tai vaunu tarvitsee huoltamista ennen sesongin alkamista ja että huollossa on kyse hieman eri asioista kuin henkilöauton kohdalla. Jotkut vievät matkailuajoneuvonsa vuosihuoltoon ammattilaiselle, mutta monet tavallisimmat huoltotoimenpiteet onnistuvat keneltä tahansa.

Tarkista kaasuletkun ja renkaiden kunto

Useimmissa matkailuautoissa ja -vaunuissa on propaanikaasusäiliö. On erittäin tärkeää estää kaasuvuodon syntyminen, sillä se voi sytyttää autossa tulipalon, mikä voi johtaa pahimmassa tapauksessa jopa räjähdykseen. Kaasupullon kumiletkun paine pitäisi testata ja lisäksi tarkistaa, ettei letkussa ole ulkoisia vaurioita. Myös letkussa oleva päivämäärä on hyvä huomioida; letku tulisi vaihtaa uuteen vähintään kolmen vuoden välein. Kaikkien matkustajien turvallisuuden vuoksi asuntoautoon tai -vaunuun kannattaa ehdottomasti asennuttaa kaasuhälytin.

Muita tärkeitä turvallisuusseikkoja on jarrujen, valojen ja renkaiden kunnon testaus. Yli kuusi vuotta vanhoilla renkailla ei kannattaisi enää ajaa. Rengaskuvioiden syvyys sekä mahdolliset kulumat ja auringonvalon aiheuttamat haurastumat ja kuivumat on hyvä tarkastaa. Rengassuojukset suojaavat renkaita hyvin auringon aiheuttamalta kuivumiselta, ja niitä saa myös Bilteman valikoimasta. Suojukset ovat materiaaliltaan uv-suojattua PVC-muovia. Kuten henkilöautossakin, matkailuautossa tai asuntovaunussa on hyvä kuljettaa mukana tunkkia ja vararengasta rengasrikon varalta.

Tee hyvä sisä- ja ulkopesu

Ennen ajoa olisi tärkeää myös pestä matkailuauto tai asuntovaunu hyvin niin sisältä kuin ulkoakin. Sisäpesun yhteydessä kannattaa tarkistaa huolellisesti, onko jossain kosteutta tai päässyt syntymään vuotoja. Mahdolliset sieni- ja homekasvustot tekevät matkailuajoneuvossa oleskelun paitsi epämukavaksi myös terveydelle vaaralliseksi, ja niiden poistaminen voi tulla myös kalliiksi.

Perusteellinen sisäpesu tulee tehdä myös saniteettisäiliölle, jätevesitankille ja vesisäiliölle. Varsinkaan juomavesitankin pesussa ei pitäisi käyttää harjaa, sillä muoviin tulee herkästi naarmuja, joihin voi kertyä epäpuhtauksia ja bakteereja. Hyvä vaihtoehto on käyttää pesuainetta, jonka antaa vaikuttaa jonkin aikaa. Lopuksi säiliö huuhdellaan hyvin puhtaalla vedellä.

Ulkopesussa on hyvä käyttää erityisesti asuntoautoille ja -vaunuille tarkoitettua shampoota ja vahaa. Ikkunoissa käytetty akryylimuovi naarmuuntuu helposti, joten niiden käsitteleminen sisältä ja ulkoa kiillotusaineella on hyvä ratkaisu. Painepesuria ei suositella matkailuajoneuvon ulkopesuun, sillä kovalla paineella tuleva vesi voi tunkeutua mm. ovien ja ikkunoiden listojen väliin sekä venttiileihin. Tavallinen puutarhaletku ja teleskooppivartinen, pehmeäharjaksinen harja toimivat hyvin.

Sisusta mielesi mukaan

Ikkunoiden ja ovien kumitiivisteisiin voi levittää suoja-ainetta, joka muodostaa suojaavan silikonikalvon, ehkäisee niiden kuivumista ja samalla esim. oven kiinni juuttumista. Pienellä määrällä lukkoöljyä voi estää vanhemmankin lukon nikotttelun.

Ennen koeajolle lähtemistä on hyvä tarkistaa, onko moottoriöljyä ja jäähdytysnestettä tarpeeksi ja mikä on akun latauksen tilanne. Koeajon yhteydessä tulee testattua hyvin esim. jarrujen ja valojen toimivuus.

Bilteman laaja valikoima tarjoaa hyödyllisiä ja edullisia tarvikkeita asuntoautolla tai -vaunulla matkailuun ja leirintäalueella oleskeluun ja yöpymiseen, ja vain oma mielikuvitus on rajana, miten ajoneuvonsa ja sen ympäristön haluaa sisustaa. Erittäin suositeltava hankinta on tukijalat tai tasauskiilat, jotka vakauttavat auton tai vaunun mukavasti epätasaisemmallakin maaperällä. Pari ylimääräistä vesisäiliötä helpottavat juomaveden hakemista paikan päällä. Etuteltta tuo lisätilaa, kun useampihenkinen seurue tai perhe matkustaa, ja sen suojaan voi hankkia vaikkapa helppoja kokoontaitettavia kalusteita, kuten retkipöydän ja jakkarat. Grillaaminenkin onnistuu leirintäalueella hyvin, kun mukana on esimerkiksi matala pallogrilli tai kokoontaitettava grilli. Molemmat on helppo kuljettaa mukana, ja ne vievät vain vähän tilaa. Lopulta riittää, kun mukana on aimo annos reipasta retkeilymieltä ja hurttia huumoria. Hyvää matkaa!

Matkailuauto tai asuntovaunu kuntoon kesälomareissulle!

Karavaanarin tarkistuslista:

 1. Tarkista öljyn, jäähdytysnesteen ja tuulilasin pesunesteen määrä.
 2. Tarkasta renkaiden kunto ja ilmanpaineet.
 3. Varmista kaikkien valojen toimivuus.
 4. Lataa kaikki akut.
 5. Öljyä lukot lukkoöljyllä ja sivele ikkunoiden ja ovien kumitiivisteisiin suoja-ainetta.
 6. Pese auto/vaunu sisältä ja ulkoa.
 7. Puhdista vesi- ja jätesäiliöt huolellisesti.
 8. Tarkista, että vesijärjestelmä toimii ja ettei se vuoda.
 9. Varmista, ettei kaasusäiliössä ole vuotoja.
 10. Testaa, että jääkaapissa on virtaa ja kaasua.
 11. Tarkista, että auton/vaunun lämmitysjärjestelmä ja kaikki muut tekniset laitteet toimivat.


Bilteman suosittelemat tuotteet:

Rengassuojus: Suojaa renkaita kuivumiselta. Voidaan kiinnittää maahan telttavaarnoilla (hankittava erikseen). Materiaalina uv-suojattu PVC. Tuotenrot 37-1571–37-1572. Alk. 8,99 €.

Shampoo asuntovaunujen ja -autojen pesemiseen: Tiiviste, voidaan laimentaa vedellä enintään suhteessa 1:20. Ei sisällä liuottimia. Biologisesti hajoava. Levitetään painepesurilla, pehmeällä harjalla tai rievulla. 1 l. Tuotenro 36-7502. 3,99 €.

Vaha asuntovaunuille ja -autoille: Helposti levitettävä nestemäinen kovavaha. Suojaa suolalta, hapettumiselta ja auringon UV-säteilyltä. Muovi-, maali- ja metallipinnoille. 500 ml. Tuotenro 36-7501. 5,49 €.

Kiillotusaine asuntovaunuille ja -autoille: Bilteman Kiillotusaine asuntovaunuille ja -autoille sopii muovi-, maali- ja metallipinnoille. Jälkikäsittely vahalla. 500 ml. Tuotenro 36-7500. 5,49 €.

Listojen suoja-aine: Ehkäisee kumilistojen kiinni jäätymistä sekä suojaa niitä kuivumiselta. Levitetään ovien, tavaratilan luukun ym. kumitiivisteisiin. Muodostaa suojaavan silikonikalvon. Toista tarvittaessa. Sopii myös jääkaapin, pakastimen ja pesukoneen listoille. Ravisteta ennen käyttöä. 80 ml. Tuotenro 36-1904. 3,49 €.

Lukkoöljy: PTFE-pohjainen lukkoöljy toimii erinomaisesti vanhoissa ja uusissa lukoissa. Ehkäisee jäätymistä. PTFE-lisäaine estää lukkoa jäätymästä. Jopa vanhat kiinni ruostuneet ja jumittuneet lukot ovat kuin uusia lukkoöljykäsittelyn jälkeen. Poistaa kosteutta. Tuotenro 36-425. 1,89 €.

Asuntoauton tukijalat: Asuntoauton tukijalat. Säädettävä pituus. Enimmäiskuorma 125 kg/kpl. Toimitetaan pareittain. Tuotenro 37-258. 29,90 € (2 kpl).

Asuntovaunun tukijalat: Yleismalli 19 mm mutterilla. Kiinnitysreikien väli leveyssuunnassa 190 mm, pituussuunnassa 545 mm edestä taaempaan reikään. Yhteenlaskettu maksimikuorma 4 tukijalalla: 2000 kg. Paino: 4,2 kg. Tuotenro 37-266. 39,90 €.

Tasauskiila 2 kpl: Matkailuauton tai -vaunun oikaisemiseen epätasaisella tai vinolla alustalla. Pinnan kuviointi parantaa pitoa. Tasoittaa korkeuseroa 8–12 cm. Enimmäiskuorma: 5 tonnia/pari. Mitat: 61 x 22 x 13 cm, paino: 1,2 kg/kpl. Myydään pareittain. Tuotenro 37-571. 26,90 €.

Vesisäiliö DIN96: Läpinäkyvää PEHD-muovia. Hyväksytty juomavedelle. Kokovaihtoehdot 12 l ja 20 l. 37-192, 37-361. Alk. 11,99 €.

Retkipöytä ja jakkarat: Helppo kuljettaa mukana retkille. Kokoon taitettava pöytä ja neljä jakkaraa, joita säilytetään pöydän sisällä. Runko alumiinia, pöytälevy MDF-levyä. Istuinosat textileneä. Mitat pöytä avattuna 98 x 61 x 60 cm, jakkara: 30 x 30 x 44 cm. Tuotenro 37-502. 49,90 €.

Pallogrilli: Ilmareiät ja tuhkankeruupelti. Grillausala Ø 35 cm. Korkeus: 28 cm. Tuotenro 26-413. 12,99 €.