Audi perusti kompaktin kokoluokan premium-segmentin vuonna 1996 esittelemällä Audi A3:n. Nyt neljännen sukupolven menestysmalli saapuu markkinoille – urheilullinen, digitaalinen ja täynnä liitettävyyspalveluita. Uuden Audi A3 Sportbackin edistyksellisesti muotoillun pinnan alla on uusia innovaatioita, jotka ovat tuttuja suuremman kokoluokan malleista, kuten infotainment-järjestelmä, jousitus ja kuljettajaa avustavat järjestelmät.

Muotoilu ja valot

Menestysmalli 4.0: uusi Audi A3 Sportback

Uuden Audi A3 Sportbackin ominaispiirteitä ovat kompaktit mittasuhteet ja urheilullinen muotoilu. Leveä jäähdyttimensäleikkö ja isot ilmanottoaukot edessä korostavat kompaktin kokoluokan premium-mallin dynaamista luonnetta. Korin hartialinja muodostaa tyylikkään linjan aina etuvaloista takavaloihin saakka. Korin pinta hartialinjan alapuolella on kaarrettu sisäänpäin – Audin uusi muotoiluelementti, joka korostaan entisestään pyöränkaaria. Lisävarusteisten Matrix led-ajovalojen digitaaliset päiväajovalot ovat myös uusi innovaatio. Ne muodostuvat suuresta määrästä pikseleitä, jotka puolestaan muodostavat led-segmentit kolmesta viiteen asetelmassa. Valot luovat erityisen valokuvion ja tekevät Audi A3:sta välittömästi tunnistettavissa olevan. Urheilullinen ja hienostunut muotoilu jatkuu auton sisäpuolella: uusi vaihteenvalitsin, tyylikkäät somistelistat ja musta kojelauta sekä vaikuttavat ovenkahvat. Saatavilla on myös istuinverhoilut, jotka on tehty kierrätetyistä PET-muovipullosta, ja joita korostavat tyylikkäät ompeleet, ovat käytössä ensimmäistä kertaa.

Toiminnot ja näytöt

Uuden Audi A3 Sportbackin ohjaamo on täysin kuljettajafokusoitunut. Siitä löytyy tuttuja elementtejä Audin suuremman kokoluokan malleista ja on vakiovarustettu 10,1-tuuman kosketusnäytöllä, joka on integroitu koelaudan keskelle. Näyttö tunnistaa kirjaimet, jotka on syötetty käsin ja antaa akustisen palautteen. Mittaristo on aina digitaalinen ja sitä voidaan operoida monitoimiohjauspyörän kautta. Lisävarusteena saatavilla oleva Audin virtuaalinen mittaristo tarjoaa lisätoimintoja kuten navigaatiokartan isommalla näytöllä. Audin virtuaalinen mittaristo on 12,3-tuumainen ja tarjoaa kolme eri näkymää, sisältäen urheilullisen grafiikan. Lisävarusteinen tuulilasinäyttö head-up display puolestaan näyttää tärkeimpiä tietoja tuulilasiin.

Infotainment-järjestelmä

Menestysmalli 4.0: uusi Audi A3 Sportback

Audi A3 Sportbackin MMI-järjestelmän perustana toimii uusi kolmannen sukupolven infotainment-alusta. Sen ohjelmistoteho on kolme kertaa korkeampi kuin edeltäjänsä, ja se hoitaa kaikki tehtävät liittyen liitettävyyspalveluihin, puheluihin ja Audi Connect -palveluihin.

Yksilölliset asetukset voidaan tallentaa kuuteen eri käyttäjäprofiiliin – aina ilmastoinnista ja istuimen asennosta usein valittuihin navigointikohteisiin ja mediapalveluihin. Vakiovarusteena on DAB+ digitaalinen radio ja lisävarusteena saatavilla on joko online- tai hybridiradio. Reittiohjaus on entistä helpompaa ja joustavampaa; navigaatiotoiminto tarjoaa esimerkiksi ennusteita liikenteen kehittymisestä reitillä, Google Earthin korkearesoluutioisia satelliittikuvia ja yksityiskohtaisia 3D-malleja suurimmista Euroopan kaupungeista. Audi Connect rikastuttaa mielenkiinnon kohteita kuvilla, aukioloaikatiedoilla ja käyttäjäkokemuksilla. Audi Connect -palvelut sisältävät myös car-to-X-palveluja. Näiden palveluiden avulla voidaan löytää helpommin pysäköintipaikka tien vierestä tai mikäli kaupunki on verkottunut liikennevalojen kanssa, liikennevaloavustin auttaa ns. vihreään aaltoon” pääsemisessä.

Audi A3 Sportback voidaan liittää yhteen älypuhelimen kanssa joko myAudi-sovelluksen, Apple CarPlayn, Android Auton tai Audi Phone Boxin kautta. Audi Phone Box myös yhdistää älypuhelimen autoon antennin kautta ja lataa samalla langattomasti. Audi Connect Key -älyavain mahdollistaa auton ovien avaamisen ja lukitsemisen Android-älypuhelimen avulla. Myöhemmin Audi A3 Sportbackiin on tulossa myös Amazon Alexa.

Moottorit

Uusi Audi A3 Sportback lanseerataan Euroopassa kolmella eri moottoriversiolla: 1,5 TFSI-bensiinimoottori 110 kW:n (150 hv) teholla ja 2,0 TDI-dieselmoottori 85 kW:n (116 hv) sekä 110 kW:n (150 hv) teholla. Kaikki moottorit vakuuttavat voimakkaalla väännöllään ja hienostuneilla ajo-ominaisuuksillaan. Lanseerausvaiheessa kaikki versiot ovat etuvetoisia ja ne on yhdistetty joko 6-vaihteiseen manuaalivaihteistoon tai 7-vaihteiseen S tronic -automaattivaihteistoon. Automaattivaihteisissa malleissa on uudelleenmuotoiltu vaihteenvalitsin.

Suomen lanseerausmallisto sisältää automaattivaihteiset 1,5 TFSI 110 kW -bensiinimoottorin MHEV-kevythybriditekniikalla sekä 2,0 TDI 110 kW:n -dieselmoottorin.

Pian lanseerausvaiheen jälkeen Audi lisää mallistoon eri moottoriversioita kuten sähköistetyt voimalinjat ja quattro-nelivedon.

Jousitus

Uuden Audi A3 Sportbackin jousitus – nelilinkki taka-akseli 110 kW:n (150 hv) moottoreista ylöspäin – on urheilullinen ja tasapainoinen, se tarjoaa loistavaa ajomukavuutta ja hienostunutta dynamiikkaa. Lisävarusteena saatavilla oleva sähköisesti säädettävä iskunvaimennus madaltaa auton alustaa 10 millimetriä. Jokainen iskunvaimennin mukautuu jatkuvasti tieolosuhteisiin, ajotilanteisiin ja Audi Drive Select -ajoprofiilien asetuksiin, tarjoten erittäin mukavat ajo-ominaisuudet sekä ketterän käsiteltävyyden. Lisävarusteena saatavilla oleva urheilullinen alusta keskittyy puolestaan enemmän dynaamisempiin ajo-ominaisuuksiin (vakiovaruste S line -varustetason yhteydessä). Urheilullisemman alustan yhteydessä auton alusta on 15 millimetriä matalammalla verrattuna perusmalliin tarjoten näin myös enemmän suoraa kontaktia tienpintaan.

Kuljettajaa avustavat järjestelmät

Audi A3 Sportback on varustettu Audi pre sense eteen –järjestelmällä, joka varoittaa kuljettajaa visuaalisesti ja äänimerkillä, silloin kun vaaratilanne uhkaa jalankulkijaa, pyöräilijää tai muita ajoneuvoja. Järjestelmä aloittaa hätäjarrutuksen automaattisesti, mikäli tarpeellista. Lisäksi Audi A3 Sportback -mallissa on vakiona kaistaltapoistumisvaroitin.

Lisävarusteena saatavilla on myös muita kuljettajaa avustavia järjestelmiä, kuten kaistanvaihtovaroitin, poistumisvaroitin ja sivuttaisliikenteestä varoittava avustin sekä pysäköintiavustin. Mukautuva vakionopeudensäädin on tuttu suuremman kokoluokan autoista ja se antaa niin pituus- kuin poikittaissuuntaista avustusta. Se pitää nopeuden ja etäisyyden edellä olevaan autoon samana ja avustaa pysymään omalla kaistalla pienin ohjausliikkein. Tämä parantaa matkustusmukavuutta varsinkin pidemmillä matkoilla.

Optimoidut tilat

Uusi Audi A3 Sportback tarjoaa enemmän tilaa ja toiminnallisuuksia yhdistettynä kompakteihin ulkomittoihin. Audi A3 Sportback on 4,34 metriä pitkä, 1,82 metriä leveä (ilman peilejä). Premium-malli on kasvanut hiukan yli 3 cm verrattuna edeltäjäänsä. Korkeus on 1,43 metriä ja akseliväli 2,64 metriä ovat pysyneet ennallaan. Takaistuinten asennosta riippuen tavaratilaa on 380 litrasta aina 1 200 litraan saakka. Tavaratilan lattia voidaan sijoittaa eri korkeuksille ja lisävarusteena on saatavana myös sähköinen takaluukun avaus.

Ensimmäiset Audi A3 Sportbackit saapuvat Suomen Audi-jälleenmyyjille kesällä 2020.