Muistatko vielä ajan, kun huoltoasemilta sai palvelua? Eikä siis ruokaa tai ostoksia, vaan palvelua autolle. Joskus jopa sai tankkauksenkin palveluna – silloin puhuttiin todellisista palveluasemista. Jossain vaiheessa kuitenkin kilpailu kiristyi, tai suomalainen työ tuli liian kalliiksia ja vähitellen palveluasemat kuihtuivat lähes olemattomiin. Kyllä niitä vieläkin on, mutta vähemmässä määrin. Sen sijaan autohuollot ovat ilmestyneet isojen autotavaratalojen kuten Motonet kylkeen, onko tämä hyvä ja oikea kehityssuunta?

Kaikki haluataan kuitenkin nykyään pikana, pikakasinot, pikahuollot, pikaruoka – kaikki halutaan mahdollisimman nopeasti, jopa verkkokauppa valitaan sen perusteella, mistä tuotteet tulisivat mahdollisimman nopeasti suoraan kotiovelle. Oletko muuten tilannut paljon verkkokaupoista, ja käyttänyt postia kuljettajana? Kuinka monta kertaa sinulle on käynyt niin, ettei posti olekaan tullut siihen toimipisteeseen minne sen tilasit, vaan aivan muualle? Tämä johtuu siitä, että haluamasi toimipisteen tilat olivat silloin täynnä, ja posti on kuljettanut pakettisi seuraavalle vapaana olevalle toimituspaikalle, joka saattaa olla jopa kymmeniä kilometrejä toisessa suunnassa, että se siitä loistavasta ja lähelle tapahtuvasta toimituksesta. Liikenteessäkin tavoitteena on edetä aina vain helpommin, ei kenties nopeammin. Ne jotka ovat ajaneet pidempään, muistavat vielä autot, joissa ei ollut näitä nykyajan avustimia. Mutta haluammeko palata esimerkiksi 80-luvun autoihin, tuskin. Nykyautot ovat turvallisempia, ekologisempia ja lähes kaikessa suhteessa parempia kuin nuo menneen ajan autot.

Pikapalvelut yleistyneet

Kaikki pikana – minulle

Pikaiseen elämäntapaamme liittyy myös nykyinen autopesu. Jos viet autosi automaattipesuun, istut itse auton kyydissä ja autosi on pesty parissa minuutissa. Mutta jos viet autosi parempaan, eli käsinpesuun, joudut poistumaan autostasi ja pesu kestää vähintään sen 15 minuuttia. Kylläkin nykyään käsinpesupalveluita on tullut Suomeen lisää, kiitos maahanmuuttajien, jotka ovat avanneet aktiivisesti auton käsinpesupaikkoja ympäri Suomea. Oikein suoritettu käsinpesu on aina parempi auton maalipinnalle, kuin automaattipesu. Ole kuitenkin varovainen, sillä autopesupaikoissa on myös sellaisia, jotka eivät osaa pestä oikeilla aineilla tai oikealla tavalla ja seurauksena saattaa olla naarmuja, joita todellakaan et halua saada pesusta.

Mobiilipalvelut ja liikenne

Tähän loppuun vielä otetaan PIKAKATSAUS omaan mobiilipuhelimeen, ja miten se voi liittyä autoosi. Esimerkiksi minulla itselläni on vuoden 2020 Toyota RAV4 hybrid, ja puhelimessani mobiilisovellus, joka seuraa autoani koko ajan. Näen sovelluksesta tarkasti näkemäni ajot, missä olen ajanut ja paljon olen kuluttanut minäkin päivänä ja milläkin matkalla. Tämä tarkoittaa, että yritysten työautoihin saadaan aivan vastaavat seurannat ja esimerkiksi verottajalle on mahdollista toimittaa todella tarkka seuranta yrityksen ajoista, mikäli verottaja ei suoraan usko matkakorvaushakemuksia.

Lisäksi mobiilissa on tietenkin navigaattori, mikäli autossasi ei sellaista ole valmiina ja saat GPS seurannan autoosi myös ilman tuota kilometri ja kulutusseurantaa, aivan vain siltä varalta, että autosi varastettaisiin.

Palvelua kaivataan

Kuinka monta kertaa sinulle on tapahtunut tienpäällä siten, että lasinpyyhkijäsi on rikkoutunut ja olet ajanut lähimmälle huoltoasemalle, vain huomataksesi, että sieltä saa kyllä lounasta ja pitsaa ja pääsee pelaamaan rahapelejä eli automaatteja, mutta uusia lasinpyyhkärin sulkia ei huoltoasemalta enää löytynytkään? Saatika, jos renkaasi olisi puhjennut. Hyvällä tuurilla saatat löytää ilmaa renkaisiin, joka sekin voi olla lukkojen takana. Ja oman tuulilasin saat kenties puhdistettua saatavilla olevalla huoltoaseman yleisharjalla, jos hyvä tuuri käy. Emme kuitenkaan suosittele tuon yleisharjan käyttöä, sillä se vesi missä harjat ovat, pitäisi vaihtaa jokaisen pesukerran jälkeen, muuten veteen kertyy kaikkea mahdollista likaa ja jopa hiekanmuruja, ja sitten itseasiassa pyyhkiessäsi tuulilasia, saatat vahingossa itse naarmuttaa sitä.

Ole siis tarkkana liikenteessä, ja muista, että aina nopein tapa tai nopein reitti ei ole se paras.