Jo yli 45 vuoden ajan kirjaimet RS ovat säväyttäneet tarkoittaen suorituskykyistä ŠKODA-automallia. Lyhenne RS tulee englannin sanoista “Rally Sport”. Nämä kirjaimet on yhdistetty menestyneisiin kilpa-autoihin kuten legendaariseen ŠKODA 130 RS -malliin. Vuodesta 2000 alkaen ne ovat myös tarkoittaneet ŠKODA-automalliston sporttisimpia sarjatuotantomalleja. Nyt uuden, neljännen sukupolven ŠKODA Octavian myötä näillä kirjaimilla alkaa RS-historian uusin luku, kun 20 vuotta ensimmäisen OCTAVIA RS:n julkistamisen jälkeen on vuorossa ensimmäisen RS-lataushybridimallin esittely.

Yli 45 vuoden ajan ŠKODA on kerännyt menestystä rallipoluilla ja ratakisoissa RS-malleillaan. Kahden viime vuosikymmenen mittaan RS-sporttisuudesta on saanut nauttia myös RS-sarjatuotantomalleilla. RS-lyhenteen juuret ovat vuodessa 1974, jolloin ŠKODA ensimmäisten kerran käytti Rally Sportista tuota lyhennettä ralliautoprototyyppien ŠKODA 180 RS ja 200 RS mallimerkinnässä. Siitä alkaen, eikä vähiten ŠKODA 130 RS:llä 1970- ja 1980-luvuilla saavutetun kisamenestyksen myötä, nämä kirjaimet ovat kehittyneet legendaarisiksi ja moottoriurheilun synonyymiksi. Vuodesta 2000 alkaen RS-sarjatuotantomallit ovat tarjonneet erinomaisen suorituskyvyn ja jatkaneet menestyksen tiellä. RS-malleja ovat olleet ja ovat OCTAVIA RS, FABIA RS ja KODIAQ RS.

Vuosien takaa: ŠKODA 130 RS

Ralliautoprototyyppien 180 RS ja 200 RS onnistuneiden testien jälkeen ŠKODA toi vuonna 1975 ratakisoihin ŠKODA 130 RS -mallin. Se oli rakenteeltaan kevyt: osa korin osista (katto ja ovien ulkopellit) oli valmistettu alumiinista ja lasikuituvahvisteisesta muovista (lokasuojat ja konepelti), joten tämä kaksiovinen, ŠKODA 110 R -sarjatuotantomalliin perustuva coupé painoi vain 720 kiloa. Takavetoisen auton 1,3-litrainen moottori kehitti tehoa 140 hv. Auto oli voitokas vuoteen 1983 saakka kestäneellä aikakaudellaan monessa kansainvälisissä rallissa ja ratakisassa. Vuonna 1977 sillä ajettiin kaksoisluokkavoittoon Monte Carlo -rallissa ja luokkavoittoon Kreikan Acropolis-rallissa. Ratakisoissa 130 RS voitti Touring Car -vakioautosarjan Euroopan mestaruuden vuonna 1981.

Sarjatuotantomallien tähti: ŠKODA OCTAVIA RS

ŠKODA alkoi ajaa rallin maailmanmestaruussarjassa OCTAVIA WRC -autolla vuonna 2000. Samana vuonna RS-lyhenne otettiin käyttöön tehokkaissa sarjatuotantoautomalleissa. Siitä alkaen kirjaimet RS ovat tarkoittaneet sarjatuotantoauton suorituskykyistä mallia, jossa ajamisesta nauttiminen yhdistyy siihen käytännöllisyyteen, josta ŠKODA perinteisesti tunnetaan. Kaksikymmentä vuotta sitten esitellyn ŠKODA OCTAVIA RS:n 1,8-litrainen turbomoottori antoi käyttöön hulppeat 132 kilowattia (180 hv). Aluksi tämä RS oli saatavissa vain liftbackinä, mutta jo vuotta myöhemmin myös Combi-farmarimallina. Vuoteen 2005 mennessä ensimmäistä RS-mallia valmistettiin kaikkiaan 17 600 kappaletta. Toisen sukupolven OCTAVIA RS -malliin oli tarjolla 2.0 TSI -bensiinimoottori teholtaan 147 kW (200 hv) ja ensimmäistä kertaa myös dieselmoottori: 2.0 TDI -moottorin teho oli 125 kW (170 hv). RS oli saatavissa sekä liftbackinä että Combina. Niitä valmistettiin yhteensä 87 800 kappaletta, joten toisen sukupolven OCTAVIA RS:n myötä RS-mallien kokonaisvalmistusmäärä ylitti 100 000 auton rajan.

Vuonna 2013 esitelty kolmannen sukupolven OCTAVIA on ollut vieläkin suositumpi. Sen RS-malli sai peränsä koristeeksi punaisen heijastinnauhan, josta sittemmin on tullut kaikkien RS-mallien tunnusmerkki. RS-mallin 2.0 TSI -bensiinimoottori kehitti tehoa 162 kW (220 hv) ja 2.0 TDI -dieselmoottori 135 kW (184 hv). Dieselmoottorin yhteyteen sai nyt myös nelivedon. Kolmannen sukupolven Octavian tuotantoajan myötä bensiinimoottorin teho nousi 169 kilowattiin (230 hv), ja tarjolle tuli myös tehokkaampi 180-kilowattinen (245 hv) vaihtoehto OCTAVIA RS 245. Jo tuttuun tapaan saatavissa ovat olleet sekä liftback että Combi. Suomessa, Saksassa, Britanniassa ja Sveitsissä myydyistä OCTAVIA-malleista yli 20 prosenttia on ollut parhaimmillaan RS-malleja. Kolmannen sukupolven ŠKODA OCTAVIA RS -malleja on valmistettu jo 172 000 kappaletta.

RS-mallisto kasvoi: ŠKODA FABIA RS

RS – kaksi säväyttävää ja kohta sähköistävää ŠKODA-kirjainta

Vuonna 2003 ŠKODA lisäsi RS-mallistoon FABIA RS -mallin. Geneven autonäyttelyssä esitelty FABIA RS oli myös uuden, samassa autonäyttelyssä esitellyn FABIA WRC -ralliauton perusta. FABIA RS oli ainut FABIA-malli, jossa käytettiin 1.9 TDI -dieselmoottoria teholtaan 96 kW (130 hv). Tällä moottorilla autossa yhdistyivät erinomainen suorituskyky ja pieni kulutus, vain 5,6 litraa dieseliä sadalla kilometrillä. Auto kiihtyi nollasta sataan 9,6 sekunnissa ja saavutti huippunopeuden 204 km/h. Vuonna 2010 esiteltiin toisen sukupolven FABIA RS, jonka moottorina oli 132-kilowattinen (180 hv) kaksoisahdettu 1,4-litrainen bensiinimoottori. Vaihteistona oli seitsemänvaihteinen DSG. Silloin FABIA RS:n sai ensimmäistä kertaa myös Combi-farmarimallina.

Ennätyksen haltija: ŠKODA KODIAQ RS

Vuonna 2018 esitelty KODIAQ RS on RS-malliston historian ensimmäinen katumaasturi. Sillä on ajettu seitsemänpaikkaisten katumaastureiden kierrosaikaennätys 9:29.84 minuuttia Nürburgringin legendaarisella pitkällä (20,832 km) Nordschleifella. Tämän auton 176 kW:n (240 hv) 2.0 TDI -dieselmoottori on osoittanut vahvan suorituskykynsä ja kestävyytensä. Dynamic Sound Boost -moottoriäänijärjestelmä tekee tehokkaimman KODIAQ-mallin äänistä tunteita herättävät.

Matka jatkuu: ŠKODA OCTAVIA RS iV

Keväällä myyntiin tuleva neljännen sukupolven ŠKODA OCTAVIA aloittaa myös RS-menestystarinan uuden luvun kirjoittamisen. OCTAVIA RS iV on ensimmäinen suorituskykyinen ŠKODA RS -malli, joka lataushybridinä hyödyntää voimalinjassaan sähköä. Se ensiesitellään Geneven kansainvälisessä autonäyttelyssä 3.‒15. maaliskuuta 2020.