Autokorjaamoita löytyy nykyään joka nurkalta ja voi olla hankalaa valita, minne autonsa vie, kun korjauksen aika tulee. Monestihan korjaustarve tulee yllättäen ja päätös korjaamon valinnasta tulee tehdä hyvinkin nopeasti. Tässä muutama vinkki, jotka kannattaa ottaa huomioon sopivaa korjaamoa valitessa.

Lue muiden kokemuksia

Vertaile muutamaa alueesi korjaamoa, lue arvosteluja ja muita asiakaskokemuksia. Mikäli positiivisia palautteita löytyy paljon, voit luultavimmin viedä autosi korjaukseen hyvin luottavaisin mielin. Positiiviset palautteet kertovat korjaamon luotettavuudesta sekä tavasta palvella asiakkaita. Mikäli paikasta on useampi huono arvostelu, on luultavasti palvelun laadussa vikaa ja kannattaa harkita toisen korjaamon valintaa.

Jos sinulla on aikaa, kilpailuta muutama hyväksi katsomasi korjaamo, jotta tiedät saavasi huollolle myös hyvän hinnan. Suomessa elinkeinonharjoittaja voi hinnoitella palvelunsa periaatteessa täysin vapaasti, joten hinta voi olla paljonkin keskimääräistä korkeampi. Kannattaa kuitenkin muistaa, että alhainen hinta ei aina ole se paras vaihtoehto, mutta jos olet tutustunut korjaamon asiakaskokemuksiin voit olla varmempi siitä, että saat myös hyvään hintaan laadukasta palvelua. Lue kokemuksia autopalveluista ja anna oma arvostelusi saamastasi palvelusta.

Avoimuus ja rehellisyys ovat hyvän korjaamon merkkejä

Korjaamoa valitessasi ja tarjouksia pyytäessäsi sinun kannattaa myös itse olla aktiivinen ja kertoa mahdollisimman tarkasti autossasi ilmenneistä vioista ja ongelmista. Näin voit saada tarkemman korjausehdotuksen ja tarjouksen, mutta lopullinen tarjous syntyy useimmiten vasta korjaamolla vikadiagnoosin teon yhteydessä. Siinä vaiheessa luotettava korjaamo osaa antaa sinulle tarkan korjausarvion ja tekee sen kirjallisena. Korjaamon avoimuus, tarkka selostus heidän havaitsemistaan vioista, korjauksessa käytettävistä varaosista sekä korjaamon antama takuu huollolle kertovat hyvästä korjaamosta.

Muista, että kuluttajaviraston ehtojen mukaan kaikelle korjaustyölle kuuluu 6 kk tai 15 000 km takuu työlle. Monet korjaamot haluavat kuitenkin tarjota pidempää takuuta, jopa 3 vuotta. Takuusta avoimesti kertominen kielii myös luotettavasta korjaamosta.

Muista auton takuu korjaamoa valitessasi

Kannattaa muistaa, että takuunalaisen auton takuu saattaa raueta, mikäli huollatat autosi automerkin valtuuttaman verkoston ulkopuolella. Taloustaidon artikkelissa kerrotaan, että auton takuu säilyy, kun huoltotoimet ja varaosat täyttävät valmistajan vaatimukset. Kannattaa siis varmistaa korjaamolta, että nämä asiat täyttyvät. Voit pyytää korjaamolta kirjallisen työmääräyksen, josta ilmenee työn sisältö sekä huoltoseloste, ja työn valmistuttua laskun, johon on kirjattu tehdyt korjaukset ja korjauksessa käytetyt varaosat.

Korjaamoa valitessasi voit yleensä varmistua laadukkaasta palvelusta myös siitä, että korjaamo antaa kirjallisen työmääräyksen, jossa on mahdollisimman tarkkaan eritelty tehtävät korjaukset, niihin käytettävä aika sekä tarvittavat varaosat ja niiden hinta. Näin voit välttyä suurilta lisäkustannuksilta ja molemmin puolin on tiedossa, mitä autolle tehdään. Mikäli et saa kirjallista huoltotarjousta, kannattaa harkita, vietkö autosi korjattavaksi muualle. Korjaamon tulisi myös aina ilmoittaa korjauksen aikana havaittavista muista ongelmista ja ilmoittaa asiakkaalle ja pyytää hyväksyntää havaittujen vikojen korjaamiseen, mikäli niitä ei ole merkitty alkuperäiseen huoltosuunnitelmaan.

Käy korjaamon kanssa läpi tehdyt korjaukset

Korjauksen jälkeen kannattaa käydä korjaajan kanssa tarkkaan läpi tehdyt toimenpiteet ja tarkistaa, että vaihdetut osat sekä tehty työ vastaavat sitä, mitä saamassasi työtarjouksessa oli sovittu. Mikäli autossa korjauksen jälkeen edelleen ilmenee vikoja, on paljon selkeämpää arvioida, johtuuko ne huollon laadusta, vaiko jostain muusta. Mikäli korjaamo on vastuullinen ja huolto on tehty asianmukaisesti, he ilmoittavat myös muista havaitsemistaan vioista ja tekevät uuden työtarjouksen niiden osalta.

Muista tarkistaa, että korjaamo merkitsee tekemänsä huollon auton huoltokirjaan. Yleensä korjaamot tekevät sen automaattisesti, mutta on hyvä tarkistaa, että se varmasti löytyy. Pidä myös tallessa korjauksesta saamasi kuitti, josta näkyy tarkasti tehdyt työt ja vaihdetut osat.