Nyt on korkea aika varmistaa, että autosi ajovalot ja takavalot toimivat. Osaatko laittaa autosi ajovalot päälle sumussa, lumen pöllytessä tai kun näkyvyys muuten yllättäen heikkenee? Tärkeä on se, että tiedät, miten autosi valoautomatiikka toimii ja milloin valot pitää laittaa itse päälle.

Illat ja aamut pimenevät ja syyssateet heikentävät liikenteessä näkemistä ja näkymistä. Autoilijan kannattaa tutustua auton valoautomatiikan toimintaan ja opetella myös laittamaan valot itse päälle sumussa, lumen pöllytessä tai kun näkyvyys muuten heikkenee. Kun ilta hämärtää tai näkyvyys on jonkun muun syyn takia heikentynyt, on ajon aikana käytettävä ajovaloja ja takavaloja. Huomiovalot eivät tällöin riitä.

”Kun ajovalosi palavat, näet tielläliikkujat edessäsi – ja takavalosi näkyvät takanasi tuleville. Tarkista autosi valoasetusten toiminta käyttöohjekirjasta tai kokeilemalla. Esimerkiksi pysäköi turvalliseen paikkaan, vaihda valokytkimen asentoa ja käy katsomassa, mitkä valot ovat milloinkin päällä”, vinkkaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin johtava asiantuntija Otto Lahti.

Kun ajovalosi palavat, näet tielläliikkujat edessäsi – ja takavalosi näkyvät takanasi tuleville

Käännä valokytkin kohtaan D, niin autossasi on päällä ne ajovalot, joita pitää käyttää aina hämärässä tai huonolla kelillä ajettaessa eli Suomessa käytännössä alkusyksystä loppukevääseen saakka. Tätä vaihtoehtoa saa käyttää aina liikenteessä.

A-asennossa uudemmissa autoissa on päällä vain huomiovalot, jotka riittävät ainoastaan kesäliikenteessä, kun luonnonvaloa on tarpeeksi ja ajokeli on hyvä. Osassa vanhempia autoja A-asennossa mitkään valot eivät pala, joten tarkista aina oman autosi valoasetusten toiminta käyttöohjekirjasta tai kokeilemalla. 

Tähän aikaan vuodesta kannattaa olla erityisen valovoimainen ja näyttää loistavaa esimerkkiä kaikille tielläliikkujille. ”Eli muistakaa myös kävelijät olla loistavia ja käyttää heijastinta”, muistuttaa Lahti.