Kun vuokraat auton ulkomailta, sinun kannattaa valmistautua hyvin. Monet eri autovuokraamot ja autopalvelut vuokraavat autoja eri hintaluokissa lyhyiksi tai pidemmiksi ajanjaksoiksi. Valitse tarkkaan luotettava autovuokraamo. Lue aina auton vuokrasopimus ja vakuutusehdot huolellisesti ennen auton vuokraamista ulkomailta. Autojen vakuutukset voivat eroavat eri toimijoiden ja maiden välillä huomattavasti. Joissakin maissa on suuri riski, että vuokra-autovakuutus antaa huonon suojan tai pahimmassa tapauksessa ei suojaa ollenkaan. Voit yleensä turvata vuokra-autosi lisävakuutuksilla, mutta sinun tulee ensin tietää mitä kaikkea autovuokraamon tarjoama vakuutus sisältää.

Monissa maissa ajoneuvon liikennevakuutus ei kata lainkaan kaikkia vahinkoja. Sinun tulee myös tarkistaa, mikä vakuutuksen omavastuu on, koska se voi olla hyvinkin korkea. Voit lisämaksulla muuttaa ja parantaa vakuutuksen ehtoja, ja lisätä tarvittaessa henkilö- ja omaisuusvahinkojen vakuutusturvaa, sekä madaltaa vakuutuksen omavastuu-osuutta.

Ole tarkka vakuutuksissa

Ota selvää, mitä auton vakuutus tarkalleen sisältää ja mitä sinun tulee täydentää välttääksesi kaksinkertaisen vakuutuksen ja turhat kulut.

Kolmannen osapuolen vastuuvakuutus sisältyy aina auton vuokraukseen. Jos olet aiheuttanut onnettomuuden, se korvaa muille ihmisille ja muille ajoneuvoille aiheutuneet vahingot. Täysvakuutus kattaa myös jos vuokra-auton varastetaan tai jos vuokra-auto vaurioituu käytön aikana.

Pyydä auton vuokraajaa aina vahvistamaan sinulle kirjallisesti, jos täysvakuutus sisältyy hintaan. On hyvä täydentää vakuutusturvaa, jos liikenne- ja täys vakuutuksesta on poissuljettu joitain mahdollisia tapahtumia.. Esimerkiksi villieläin onnettomuudet, ilkivalta, renkaat, alustan tai pyörien vauriot voidaan poissulkea.

Mikäli sinulla on oma tapaturmavakuutus kannattaa tarkistaa, kattaako se myös ulkomailla ajettaessa tapahtuneet tapaturmat. Muussa tapauksessa voit täydentää autovuokraamon tarjoamalla kuljettajan vakuutuksella.

Tätä vakuutusta tarvitaan monissa maissa, koska on tavallista, että ajoneuvon liikennevakuutus ei sisällä kuljettajan henkilövahinkoja. Jos kuljettajan vakuutus puuttuu, olet kuljettajana vaarassa että et saa korvausta onnettomuuden sattuessa tai jos aiheutat törmäyksen.

Autovakuutuksen omavastuu

Tarkista auton vuokrasopimuksesta, kuinka iso omavastuusi on vahingon sattuessa, koska se voi olla erittäin korkea.

Jos autolle tapahtuu jotain, joutuu usein maksamaan korkean omavastuun, ellet ole ottanut erikseen lisämaksusta saatavaa omavastuun poistoa. Omavastuu tarkoittaa, että joudut korvaamaan osan vahingon aiheuttamista kuluista ja saat korvausta vain tiettyyn määrään asti. Maksamalla omavastuun poistamisesta, varmistat että et joudu maksumieheksi ja että koko omavastuu palautetaan.

Jos sinulla on hyvin kattava kotivakuutus voi olla että sinulla on jo jonkinlainen suoja vuokra-auton vuokraukseen liittyvissä tapaturmissa. Joskus myös maksutapa vaikuttaa omavastuun määrään. Monet korttiyhtiöt maksavat osan omavastuusta, jos vuokra-auto maksetaan heidän luottokortilla. Lisää tietoja ja vinkkejä auton vuokraukseen liittyvistä asioista voit saada Autoliiton sivuilta.

Vakuutusturva vaihtelee EU-maiden välillä ja voi vaihdella vielä enemmän kun vuokraat ajoneuvon EU:n ulkopuolella. Varmista aina että saat suomalaista liikennevakuutusta vastaavan vakuutusturvan. Sitä kutsutaan yleensä ”kolmannen osapuolen vastuuksi”. Vakuutuksen tulee kattaa myös autolle aiheutuneet vahingot. Useissa maissa, kuten esimerkiksi Yhdysvalloissa, vakuutuskustannukset voivat olla lähes yhtä suuret kuin auton vuokra.

Autonvuokrasopimuksissa käytetyt lyhenteet
Kaikki autovuokraamot käyttävät samoja lyhenteitä auton vuokraamiseen liittyvistä vakuutuksista. Tässä lista lyhenteistä:

PAI – tapaturmavakuutus sisältäen hoitokulut ja kuolemantapauskorvaukset (kuljettajat ja matkustajat)

TP – varkaussuoja – varkaussuoja

TW / THW – Varkaudesta luopuminen – Varkausvakuutuksen omavastuu

CDW – Vapautus törmäysvahingoista – omavastuu

CDR – Törmäysvaurioiden vähentäminen

RSN – Roadside Safety net – tiepalvelu

PEP (Personal Effects Protection) tai PEC (Personal Effects Coverage) – irtaimistovakuutus

ALI (Additional Liability Insurance) – Vakuutus vastapuolen vahingoista

LIS (Liability Insurance Supplement) – Vakuutus vastapuolten vahinkojen korvaamiseksi

SLI (Supplemental Liability Insurance) – Lisävakuutus vastapuolen vahingoista

LDW – omavastuun poisto / alennus vuokra-auton vaurioiden sattuessa