Elämme ajassa, jossa nopeus ja tehokkuus ovat tavattoman arvostettuja ominaisuuksia. Juoksukilpailun nopein juoksija ja F1-kisoissa ensimmäisenä maaliin ehtinyt kuljettaja saavat osakseen aina suitsutusta. Haluamme lentokoneiden lentävän jatkuvasti yhä nopeammin, jotta matkakohteeseen päästäisiin lyhyemmässä ajassa. Vaadimme myös nopeaa nettiyhteyttä ja nopeaa asiakaspalvelua kaikissa tilanteissa. Vaatimukset nopeuden suhteen ovat kasvaneet etenkin parin viime vuosikymmenen aikana, mutta autojen suhteen nopeutta on ihailtu kautta aikain.

Viehätys nopeita autoja kohtaan — mistä se kumpuaa?

Viehätys nopeita autoja kohtaan — mistä se kumpuaa?Kuva: Unsplash

Monelle autoa hankittaessa yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on juurikin sen nopeus. Tästä johtuen automainoksissa näkee usein mainittavan polttoaineenkulutuksen ja monen muun käytännöllisen tiedon ohella myös ajoneuvon enimmäisnopeuden. Vaikka auton valinnassa vaakakupissa painavat toki monet muutkin kriteerit, on yllättävän moni meistä kiinnostunut tietämään sen, kuinka kovaa kyseisellä autolla on mahdollista ajaa — edes teoriassa.

Vauhdin hurma viehättää

Harva testaa koskaan autonsa maksiminopeutta käytännössä nopeusrajoituksista ja usein myös itsesuojeluvaistosta johtuen. Usein nopeilla autoilla kaahaillaankin lähinnä peleissä. Pelikonsoleilla yksi suosituimmista pelikategorioista ovat juurikin autopelit kuten Forza 4, Gran Turismo 6 ja Grand Theft Auto V, joissa voi valita haluamansa ajopelin ja kaasutella menemään sydämensä pohjasta. Myös nettikasinoilla on tarjolla mielenkiintoisia vauhdikkaisiin autoihin pohjautuvia kolikkopelejä, jotka huokuvat adrenaliinia ja jännitystä. William Hill tarjoaa valikoimassaan muun muassa suositun Drive: Multiplier Mayhem -slotin sekä Dream Car Speed -raaputusarvan. Vaikka näissä peleissä ei pääsekään itse auton rattiin, välittyy niistä tietynlainen tunnelma, joka vetoaa vauhdikkaita autoja rakastaviin.

Viehätys nopeita autoja kohtaan — mistä se kumpuaa?

Kuva: Unsplash

Kysymys kuuluukin, miksi autojen nopeudet kiinnostavat meitä niin paljon, vaikka niillä ei välttämättä ole juurikaan merkitystä oikeassa elämässä? Joidenkin mielestä vastaus löytyy perimästämme. Ihmisillä on luontainen taipumus janota jännitystä ja tavoitella äärimmäisyyksiä. Jo ennen kuin auto keksittiin, rajoittui ihmisten liikkumisnopeus lähinnä hevosen ravausnopeuteen. Vauhtia on kuitenkin janottu ja pyritty tavoittelemaan lukemattomin eri tavoin. Tiedetään, että esimerkiksi 1600-luvun Venäjällä rakennettiin eräänlaisia valtavia jäästä muotoiltuja liukumäkiä, joita kelkoilla laskemalla saattoi saavuttaa hurjia nopeuksia. Jano adrenaliinia ja nopeuden tarjoamaa jännitystä kohtaan vaihtelee toki henkilöstä riippuen, mutta tiedetään, että nopeus on kiehtonut suurta osaa ihmisistä kautta aikain.

Mitä tapahtuu nopeaa autoa ajettaessa?

Jokainen, joka on joskus kokeillut ajaa autollaan mahdollisimman lujaa vaikkapa Saksan kuuluisilla  nopeusrajoituksettomilla moottoriteillä tietää, miltä tuntuu panna kaasu pohjaan ja antaa mennä. Vauhdin kiihtyessä äkillisesti adrenaliini ryöppyää elimistöön valtavalla voimalla saaden aikaan verenpaineen hetkellisen kohoamisen, sydämen nopean sykkimisen sekä kutittelevan tunteen raajoissa. Tutkimuksissa on myös todettu, että tällaisissa tilanteissa tai heti niiden jälkeen elimistöön vapautuu hyvän olon tunnetta lisäävää dopamiinia. Kun alla on nopea auto, on sillä myös suuri psykologinen vaikutus. Autosta tulee eräänlainen persoonan jatke, joka vahvistaa itsetuntoa ja lisää kaikkivoipaisuuden tunnetta. Tämän on havaittu olevan erityisen tavallista miesten keskuudessa, eikä siksi olekaan ihme, että suurin osa nopeiden urheiluautojen ostajista on juurikin miehiä. 

Viehätys nopeita autoja kohtaan — mistä se kumpuaa?

Viehätys nopeita autoja kohtaan — mistä se kumpuaa?Kuva: Pixabay

Vaikka korkeaksi nouseva lukema nopeusmittarissa saisikin aikaan upean tunteen, on nopeaa autoa käsiteltäessä kuitenkin aina pidettävä mielessä turvallisuus. Hiljaisella moottoritiellä ajatus huippunopealla urheiluautolla kiihdyttämisestä saattaa kieltämättä tuntua äärettömän hauskalta ja kiehtovalta ajatukselta, mutta on syytä muistaa, että alla on pari tonnia painava metallinen ajoneuvo, jota on syytä käsitellä vastuullisesti. Korkeiden mahdollisten nopeuksien saavuttaminen ei ole useinkaan riskin ottamisen arvoista. Juuri tästä syystä erilaiset realistisilla grafiikoilla varustetut autopelit ovatkin todennäköisesti nousseet niin suureen suosioon — niissä pääsee ajamaan niin lujaa kuin mieli tekee ja kaiken lisäksi valittavana on laaja valikoima huikeita autoja, joihin oikeassa elämässä tuskin koskaan olisi varaa.