Ajammeko tulevaisuudessa autoa enää ollenkaan itsenäisesti? Tekoälyn sekä kaiken liikenteeseen liittyvän automatisaation huipentuessa joudumme ymmärtämään sen vaikutukset omiin ajotaitoihimme sekä itse konseptiin, joka käsitetään autona. Itsestään ajavien autojen rooli nykyteknologiassa tulee ottamaan paikkansa tulevaisuudessa entistä vahvemmin. Jossain vaiheessa enää ei ole tarvetta auton ohjaamiselle, sillä tekoäly tekee sen paremmin sekä tehokkaammin. Se pystyy analysoimaan mahdolliset vaaratilanteet monien eri toiminnallisuuksien kanssa. Näitä voivat olla tehokkaat, ympäri autoa sijaitsevat kamerat. Lisäksi esimerkiksi ajovaloissa sekä renkaissa on sensorimaisia monotoreja, jotka havaitsevat erilaisia ajo-olosuhteita.

Millaiset ovat itseohjautuvien autojen älyrenkaat? Miten ne toimivat ja voivatko ne tosiaan analysoida mahdollisten onnettomuuksien riskiä?

Nokian renkaat ovat lanseeranneet Tyres Intuitu -älyrenkaat, joiden on tarkoitus tukea koko auton tai raskaamman kaluston toimivuutta. Se on täysin uudenlaisen innovaation helmi, joka on suunniteltu palveluna täysin langattomaksi sekä koneesta riippumattomaksi. Näiden renkaiden sisäänrakennettujen sensoreiden sekä Bluetooth-yhteyden avulla pääsee käyttäjä yhdellä vilkaisulla tarkkailemaan renkaidensa kuntoa.
Renkaiden tarkkailun lomassa voi olla hyvä hetki viettää pieni pelihetki, jossa kohteena ovat suosituimmat casinot.

Maatalouden uusi työkalu

Nokia on suunnitellut älyrenkaita monipuolisesti esimerkiksi maatilan tarpeisiin. Ovatko älyrenkaat niin henkilöautojen kuin raskaimpien maatalouskoneiden uusi työkalu? Niiden ominaisuudet kuulostavat pilviä hiveleviltä, joten tarkastellaanpa niiden teknisiä piirteitä hieman syvemmin.

Renkaisiin yhdistetyn puhelimeen ladatun sovelluksen avulla käyttäjä pääsee seuraamaan esimerkiksi renkaidensa rengaspainetta sekä lämpötilaa. Sovellus hälyttää mahdollisista kalustonhallintaan liittyvistä vikatiloista, joista se kerää dataa jatkuvasti liikkeellä ollessa. Näiden renkaiden sekä sovelluksen on yhdessä tarkoitus luoda tehokkaampi, turvallisempi sekä taloudellisempi työnteko jokaiselle sitä haluavalle.

Smarter tires – better driving. Tämä Nokian kehittämä Tyres Intuitun sovellus varmistaa, että jokainen saa omasta käyttökohteestaan kaiken mahdollisen hyödyn irti. Olipa kyse sitten traktorista, henkilöautosta, metsäkoneesta tai muusta raskaan sarjan kalustosta, tämä sovellus tuo kaikki renkaat yhteen taskuusi.

Tämä sovellus luo myös uudenlaisen tavan olla asiakaspalvelua lähellä, sillä sieltä voi ottaa suoraan yhteyden Nokiaan mieltä askarruttavista asioista.

Vision kautta kohti uudenlaista tulevaisuutta

Mikä on suunta tulevaisuudelle ja mihin se asettaa autojen ostajat? Tämä on vasta uuden aikakauden lähtölaukaus, sillä älyrenkaille ollaan suunniteltu jo pitkää kehitystä eteenpäin. Ympäristöystävällisen, tehokkaan ja turvallisen ajamisen takaamisen lisäksi renkaiden keskiössä on datan kerääminen monipuolisesti. Tulevaisuudessa niiden halutaan luovan arvoa käyttäjälleen myös digitaalisten palveluiden osalta. Nämä voivat sisältää esimerkiksi renkaiden valvontaa sekä muita ominaisuuksia, jotka minimoivat virheiden mahdollisuuden.

Tyres Intuitun sovelluksen sekä renkaiden toiminta ei kuitenkaan jää tähän, sillä jatkossa niiden halutaan yhdessä myös seuraavan renkaiden urasyvyyttä sekä koneintegraatiota. Voit seurata henkilöauton tai koneesi näytöltä renkaiden keräämää infoa, joka on joustavan pilvipalvelun kautta näkyvillä kaikille koneeseen merkatuille kuljettajille. Sovellukseen voi siis kutsua niin monta konetta ja kuljettajaa kuin tarve vaatii.

Kaikkea mitä tarvitset ja vähän enemmänkin

Mikä olisikaan helpompaa suurelle maatalous- tai maansiirtokoneistolle kuin reaaliaikainen, suurten investointien seuraaminen? Sovellus toimii myös offline-tilassa, joten se ei vaadi aina saatavilla olevaa kenttää. Se monitoroi jatkuvasti reaaliajassa renkaiden eri teknisiä tietoja, mikä voi ehkäistä suurempien vauroiden välttämistä. Vaivatonta kaluston hallintaa, missä vain ja milloin vain.

Tämä sovellus on uuden aikakauden riskienhallintatyökalu, joka parhaimmillaan vähentää laitteiston liiallista seisahtumista suurempien rikkojen tapahtuessa. Sen on tarkoitus antaa ultimaattinen käyttäjäkokemus, joka antaa enemmän aikaa muihin asioihin keskittymiseen. Renkaita on saatavilla ainakin maastokuorma-autoille ja sotilasajoneuvoille, kuorma- ja linja-autoihin, satamatyöskentelyyn, maanalaisiin kaivostöihin, maa -ja metsätalouteen sekä maansiirtoon ja tienhoitoon tarkoitettuihin kalustoihin.

Käyttökohteita riittää siis runsaasti ja nämä älyrenkaat luovatkin monelle eri alalle aivan uudenlaista lisäarvoa. Tällä hetkellä pääpaino on erilaisissa maatalous- ja urakointirenkaissa, mutta niiden uskotaan laajenevan henkilöautoihin laajasti seuraavan viiden vuoden aikana. Nokia arvioi, että älyrenkaat tulevat ennen itseohjautuvia autoja ja siihenkin on kuitenkin vielä monen vuoden matka. Autoilu tulee muuttumaan merkittävästi seuraavien vuosien sekä vuosikymmenien aikana. Sen teknologiakeskeisyys on tullut tänne jäädäkseen ja sen kehitys menee jatkuvasti tasaisesti eteenpäin. Voimme nauttia autoilusta aivan uudella tavalla ja erilaisten ominaisuuksien avulla luoda unohtumattomia ajokokemuksia.